Liffey

A+ A A-

La frontera amb el Nord podria començar a Dublin

La frontera amb el Nord podria començar a Dublin Zona d'arribades de l'aeroport de Dublin / Foto: Liffey

Els inconvenients causats als habitants dels comtats fronterers, que ja van organitzar una protesta aquest passat cap de setmana muntant sis simulacres de punts fronterers, sumats a la dificultat i el cost que suposaria tornar a implementar una frontera “dura” entre la República i el Nord ha fet que el govern de Londres hagi començat a pensar alternatives.

En aquest sentit, en una entrevista al diari The Guardian, el Secretari britànic per a Irlanda del Nord, James Brokenshire, ha afirmat que treballen per tal que la frontera entre el Nord i el Sud es quedi igual que ara, és a dir, amb lliure circulació de persones sense cap control de passaports. Tanmateix, a fi d'evitar l'entrada il·legal de persones cap al Regne Unit via frontera nord-irlandesa hi hauria controls d'entrada a l'aeroport de Dublin i al port de Rosslare (Comtat de Wexford), que són els dos únics punts d'entrada a la República per als visitants provinents de fora de la Unió Europea.

El sistema es basaria en l'Àrea de Circulació Comuna (Common Travel Area, CTA), que des del 1920 ha permès la circulació de persones entre Irlanda, la Gran Bretanya, l'illa de Man i les illes Anglo-normandes amb controls mínims i havent-n'hi prou amb documents com el carnet de conduir.

Actualment ja hi ha una gran col·laboració entre els dos govern en el camp de la seguretat compartint dades de passatgers, comunicant-se decisions sobre temes de seguretat fronterera o emetent visats conjunts vàlids per a tota la CTA, com és el cas dels visitants indis i xinesos. Així doncs, quan per exemple algú arribés a l'aeroport de Dublin i no estigués autoritzat a entrar al Regne Unit ja no se'l deixaria entrar ni a Irlanda. Aquestes mesures només afectaran els visitants extracomunitaris.

Bàsicament, seria com el sistema europeu actual, en què els socis controlen les fronteres exteriors però no les interiors (amb excepcions en circumstàncies excepcionals), acceptant que tots els països amb frontera exterior fan la seva feina, tot i que no sempre és així.

De moment, el govern irlandès, de la mà de Charlie Flanagan, ministre d'Afers Estrangers, s'ha mostrat interessat amb la proposta britànica i és que l'objectiu primordial de l'executiu de Dublin és de mantenir la frontera amb el Nord com fins ara, és a dir, totalment invisible.

Font: Irish Examiner

URL curta: bit.ly/2dEQocr

Escriu un comentari

(*) Indica camps obligatoris. El codi HTML no és permès.