L'Arnotts, tota una icona comercial de Dublin, fa 175 anys

L'Arnotts, tota una icona comercial de Dublin, fa 175 anys L'Arnotts celebrant els 175 anys / Foto: Liffey

Avui fa 175 anys que van obrir els grans magatzems Arnotts, tota una icona del comerç dublinès que ha superat un ampli ventall de proves com crisis econòmiques, un incendi que va destruir totalment l'edifici l'any 1894 però del qual va renéixer de les seves cendres o els Fets de Pasqua del 1916 en què, malgrat ser a tocar del GPO, on només van quedar dempeus algunes de les parets principals, no va rebre cap impacte. Amb relació als Fets de Pasqua, hi ha una llegenda que diu que Patrick Pearse va anar a l'Arnotts a saldar el seu compte abans d'arribar al GPO i proclamar la República.

La història d'èxit d'aquest establiment va començar a Henry Street (Dublin 1), d'on no s'ha mogut des de llavors, el 17 de maig del 1843. Ho va fer de la mà de dos joves botiguers, John Cannock i Andrew White, que de mica en mica va anar expandint el negoci comprant els edificis contigus fins a esdevenir els grans magatzems actuals, que compten amb diverses plantes on s'hi pot trobar tot tipus de productes.

L'establiment és un “department store” de tota la vida, és a dir, que està dividit en seccions basades en productes concrets com sabateria, parament de la llar, material esportiu, roba, amb estands de les marques més conegudes que hi operen via concessió, perfumeria, electrònica i bar-restaurant, entre altres.

Segons expliquen les velles cròniques, els primers anys no van ser gaire fàcils per a la casa, amb una Irlanda molt delmada per la Gran Fam; per contra, també hi havia classes adinerades que gaudien dels petits plaers de l'època victoriana, com prendre el te, una experiència que es podrà repetir aquesta tarda atès que hi haurà un saló de te ambientat en aquells anys.

Per als més nostàlgics hi haurà una edició limitada de productes commemoratius de l'efemèride i una exhibició amb la història de l'establiment que hauria de fer reviure el passat, sobretot durant la campanya nadalenca, a la majoria de dublinesos que hi vagin.

Entre les activitats previstes per a celebrar el 175è aniversari hi ha l'emissió en directe, de 9 a 10 i des de l'entrada dels grans magatzems a Henry Street, del programa radiofònic matinal d'RTÉ presentat per Ryan Tubridy, en què es farà un repàs de la història de l'Arnotts amb entrevistes a persones que hi hagin estat molt vinculades, com extreballadors amb diverses dècades a la casa, seguit de diverses actuacions, trucs de màgia i una barra amb selecció de vins.

Font: Herald

Torna a dalt