Mor l‘autor del grafit "You Are Now Entering Free Derry"

Mor l‘autor del grafit "You Are Now Entering Free Derry" El grafit original del Free Derry Corner / Foto: The Museum of Free Derry

El dia de Nadal, a 69 anys, es va morir Liam Hillen, nascut al Bogside, el barri catòlic de Derry, i que fou qui va escriure el lema que ha esdevingut tota una icona a la ciutat, més concretament al que es coneix com a Free Derry Corner, l’entrada del Bogside: “You Are Now Entering Free Derry”. La frase ha romàs inalterada des de llavors, però s’ha acompanyat d’altres reivindicacions, inclosa la independència de Catalunya.

Segons va explicar Hillen en una entrevista concedida al Derry Journal l’any 2008, tot va començar la matinada del 5 de gener del 1969, durant uns dies de gran tensió a la zona, amb els B Specials, el temut cos semimilitar del Royal Ulster Constabulary (RUC), l’antecessor de l’actual Police Service Northern Ireland (PSNI), amenaçant d’entrar al Bogside. Eren els anys de plom del conflicte nord-irlandès.

Cansats de deambular pels carrers del barri sense fer res, Hillen i el seu amic Eamonn McCann van veure un gablet (paret acabada en forma triangular) net de grafits i van començar a debatre què hi podien escriure; entre les diverses opcions hi havia “Volem Cervesa Gratuïta” o “Fora el RUC”, però finalment McCann va suggerir d’escriure “You Are Now Entering Free Derry”, que va acabar imposant-se. McCann va manllevar la frase als estudiants de la Universitat de Berkeley, molt implicats en temes de drets civils, que havien pintat "You Are Now Entering Free Berkeley" a l’entrada del seu campus.

Un noi que anava amb ells els va dir que la seva àvia vivia a prop i que podrien anar a agafar pintura. Després d’aconseguir tot el material necessari i de resoldre el dubte sobre si la paraula entering anava amb una erra o dues, Hillen va escriure el lema que passaria a la història. Uns mesos més tard, la Defence Association va encarregar un mural a l’artista local Caker Casey però l’original fou el de Hillen.

Així doncs, l’esdeveniment que es prepara per al 5 de gener vinent a fi de commemorar el 50è aniversari del grafit no podrà comptar amb la presència de l’autor; una llàstima, segons McCann, que quan l’any 1974 va explicar els fets al seu llibre War and an Irish Town va oblidar Hillen i en va atribuir l’autoria a Caker Casey.

Tanmateix, uns anys després, estant en un pub del centre de Belfast, se li va apropar un home que es va presentar com a Liam Hillen i li va dir que ell era l’autor de la pintada; com que McCann no ho recordava, Hillen li va repetir la frase sobre si entering anava amb una erra o dues i va ser llavors quan McCann va tenir un flashback que li va tornar la memòria de cop. Aquest error ha estat esmenat al pròleg de la nova edició del llibre, publicada ara fa un mes.

Font: Derry Journal

Foto original

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt