L’edifici de “Els Morts” podria acabar sent un alberg

L’edifici de “Els Morts” podria acabar sent un alberg El número 15 d'Usher's Island, Dublin 8 / Foto: Liffey

El projecte que els promotors Fergus McCabe i Brian Stynes han preparat per a l’edifici situat al número 15 d’Usher’s Island (Dublin 8) i que van comprar ara fa uns mesos, no ha agradat gens a l’Irish Georgian Society, una entitat que de fa molts anys vetlla -o malda- per la conservació dels edificis georgians, un estil arquitectònic que s’estilava molt al Dublin de fa 250 anys i que té com a característiques principals el maó vermell, els sostres alts i les finestres rectangulars alineades simètricament.

Els de l’Irish Georgian Society es preocupen per tots els edificis d’aquest estil però en aquest cas concret hi ha una forta càrrega cultural addicional i és que fou al número 15 d’Usher’s Island on James Joyce va situar el sopar durant el capítol Els Morts (The Dead), el darrer i el més llarg -té 15.952 paraules- de Dublinesos, una obra que, mitjançant quinze històries, explica la vida de la classe mitjana dublinesa a principi del segle passat. De fet, aquest capítol va ser recreat al cinema l’any 1987 pel director John Huston i en aquest edifici s’hi van gravar les escenes del sopar.

L’immoble va ser construït cap a l’any 1775 per encàrrec del marxant de gra Joshua Pim; té un soterrani (basement), planta baixa i tres pisos, amb decoració neoclàssica. Joyce coneixia molt bé l’edifici perquè cap al 1890 hi vivien les seves tietes-àvies. Entre els anys 2002 i 2003 es va construir un pont al davant, que va tenir en compte la història de l’edifici perquè se’l va anomenar James Joyce Bridge.  

Amb tot, ara, malgrat que és una estructura protegida -amb l’Inventari Nacional de Patrimoni Arquitectònic identificant-la com “La Casa dels Morts de James Joyce”- i això prohibeix de fer-hi obres que alterin substancialment la seva fisonomia, el projecte d’alberg, que tindria 56 llits, requeriria unes quantes modificacions, tant enderrocs com construcció de noves estructures, sobretot a la banda del darrere que, segons l’Irish Georgian Society, li farien perdre el seu caràcter històric i anirien en contra de les bones pràctiques de conservació.

L’entitat considera que l’edifici no va ser construït per a allotjar un establiment d’aquestes característiques i que desenes de persones anant amunt i avall, a banda dels serveis habituals d’un allotjament hoteler, tindrien un impacte molt negatiu a llarg termini. Així doncs, l’Irish Georgian Society recomana que, amb la informació disponible sobre el projecte, es rebutgi la sol·licitud de permís urbanístic i que se cerqui un altre ús més adient per a l’edifici, com un centre cultural dedicat a l’obra de Joyce.

Més informació sobre el comunicat de l’Irish Georgian Society AQUÍ.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt