Centre educatiu a la darrera Bugaderia de la Magdalena

Centre educatiu a la darrera Bugaderia de la Magdalena Antiga bugaderia a Seán MacDermott Street , Dublin 1 / Foto: Liffey

La del carrer Seán MacDermott (Dublin 1) va ser la darrera Bugaderia de la Magdalena que va abaixar la persiana, l’any 1996, posant fi a un dels capítols és foscos de la història d’Irlanda, que havia durat més de dos-cents anys i que tenia establiments repartits arreu del territori, tant a les zones més urbanes com a les rurals.

Les més conegudes, sobretot per la troballa de restes humanes enterrades sense identificar, són les de Grace Park, al barri de Drumcondra (Dublin 9) i que va tenir la cantant Sinéad O’Connor com a interna estrella, i la de Tuam (Comtat de Galway), on es van trobar esquelets de nadons i infants al jardí i a la xarxa de clavegueram.

Aquestes bugaderies era on acabaven totes les dones que no seguien les estrictes normes de la llavors omnipresent i poderosa Església Catòlica, principalment mares solteres o dones joves amb un estil de vida liberal, tot i que en alguns casos també hi havia noies orfes. Les internes patien tota mena d’abusos, tant de físics com de psicològics, i dedicaven el seu temps a pregar i a treballar com a bugaderes, amb una nombrosa clientela que incloïa diverses institucions públiques.

I dilluns passat, el ple municipal de Dublin va votar favorablement a crear un centre d’ensenyament superior a l’antiga bugaderia de Seán MacDermott Street, que ha romàs en desús d’ençà del seu tancament ara fa vint-i-quatre anys, tot i que ha tingut alguns pretendents atesa la seva centralitat, a tocar d’O’Connell Street.

En aquest sentit, els darrers a presentar un projecte per a l’històric immoble van ser els de la cadena japonesa d’hotels de baix cost Toyoko Inn, però finalment la idea no va prosperar a causa de la negativa de la majoria dels regidors dublinesos.

Segons ha explicat Gary Gannon, regidor dels Social Democrats que ha estat molt implicat en la preservació de l’edifici i de la seva memòria, l’antiga bugaderia allotjarà un centre d’ensenyament de formació superior i és que Dublin 1 és una de les zones amb un nivell més baix d’accés a aquest nivell formatiu, un 21%. Per ara no hi ha res concretat però ja s’ha contactat algunes institucions educatives. També hi haurà un memorial en record de les Magdalenes, que era com eren conegudes les internes de les bugaderies.

Font: Irish Examiner

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt