Cork recorda els dos batlles màrtirs 100 anys després

Cork recorda els dos batlles màrtirs 100 anys després El mural amb els alumnes il·lustres / Foto: North Mon Primary via FB

L’escola primària North Monastery de Fairhill, un barri situat a la banda nord de Cork, va descobrir ahir un mural que homenatja dos dels seus alumnes més il·lustres, Tomás Mac Curtain i Terence MacSwiney que, a banda d’haver anat a la mateixa escola, també tenen en comú que són batlles màrtirs de Cork, atès que ambdós van morir -l’any 1920- a conseqüència de la repressió britànica.

El mural, on apareixen altres exalumnes il·lustres de l’escola com el músic Rory Gallagher, el comediant Niall Tóibín, estrelles de la GAA o l’ex-Taoiseach Jack Lynch, és obra d’Alan Hurley, un artista força conegut a la ciutat arran del seu treball al projecte Reimagine Cork, que es dedica a posar color als carrers, sobretot en mobiliari urbà o llocs grisos. Entre les obres d’aquesta iniciativa hi ha una caixa elèctrica pintada amb la bandera catalana -> FOTO.

L’acte va coincidir amb el centenari de la proclamació de Mac Curtain com a batlle de Cork, càrrec que només va ocupar durant unes setmanes; en aquest sentit, Mac Curtain va ser assassinat per un grup d’homes amb la cara coberta que, després d’una investigació, van resultar ser membres del Royal Irish Constabulary (RIC), la policia probritànica que hi havia a Irlanda en aquella època. Curiosament, l’instigador del crim, l’inspector de districte Oswald Swanzy, va ser assassinat el vint-i-dos d’agost següent quan sortia de missa a Lisburn (Comtat d’Antrim) en un atac perpetrat amb la pistola de Mac Curtain.

El seu successor fou Terence MacSwiney, que tampoc va durar gaire al càrrec perquè el dotze d’agost va ser arrestat sota l’acusació d’estar en possessió de documents i articles sediciosos, essent condemnat quatre dies després a dos anys de presó. MacSwiney, internat al centre penitenciari del barri londinenc de Brixton, va començar de manera immediata una vaga de fam que li va provocar la mort el vint-i-cinc d’octubre.

La vaga de fam i la posterior mort de MacSwiney va generar molt de rebombori a l’estranger, amb amenaces de boicot als productes britànics per part de països com els Estats Units. A Catalunya, l’onada de solidaritat va venir de la mà del Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria (CADCI), que va escriure una carta al primer ministre britànic demanant l’alliberament de MacSwiney i que també va endegar una campanya a favor de l’exbatlle mitjançant el seu diari Acció.

Tornant al mural, durant l’acte de presentació, el sotsdirector de l’escola, Colin Daly, va dir que Mac Curtain i MacSwiney havien posat el llistó molt alt i que el seu compromís amb la independència d’Irlanda ha inspirat les generacions següents a l’hora de mostrar el seu compromís en els seus respectius camps professionals. Daly, que també va ser alumne de l’escola, va assegurar que tot estudiant del centre és perfectament conscient de la història de la institució, amb un fort sentiment de pertinença entre els qui han passat per les seves aules al llarg dels anys.

Font: Irish Examiner i Wikipedia

Foto original

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt