La família Guinness pren possessió de l’Iveagh Market

La família Guinness pren possessió de l’Iveagh Market Una de les entrades de l'Iveagh Market / Foto: Liffey

Arthur Edward Rory Guinness, Lord Iveagh, membre de la família Guinness i quart Duc d’Iveagh, ha informat l’ajuntament de Dublin que ha pres possessió de l’Iveagh Market, en el que seria l’enèsim capítol de l’enrevessada saga que de fa més de vint anys ha afectat aquest edifici d’estil eduardià localitzat entre Francis Street i Lamb Alley, al popular barri de The Liberties (Dublin 8), una zona amb un longeu esperit molt comercial que continua ben viu, sobretot a Meath Street, on encara hi ha parades al carrer.

El mercat va ser construït per la família Guinness a principi del segle XX a fi d’allotjar els comerciants desplaçats arran de la construcció dels complexos residencials a Patrick Street, a tocar de la catedral de Christchurch. Les obres van començar l’any 1902 i van acabar quatre anys més tard, tenint un cost de 60.000 lliures, 15.000 més del que s’havia pressupostat inicialment. L’Iveagh Market va obrir l’any 1907, amb un contracte de lloguer per noranta-nou anys entre la família Guinness i l’ajuntament, llavors anomenat Dublin Corporation.

Això de signar contractes tan llargs és un fet molt habitual amb els Guinness, tot i que el rècord -mai millor dit- se l’endú el que va signar Arthur Guinness, el fundador de la cervesera homònima, que l’any 1759 va estampar el seu nom en un contracte de lloguer de quaranta-cinc lliures anuals durant un període de nou mil anys pel terreny de quatre acres a la famosa St James’s Gate, on encara avui hi ha la fàbrica que produeix la icònica cervesa negra.

Durant diverses dècades, els dos edificis del complex comercial, un de sec on es venia roba i l’altre amb aliments frescos com peix, fruites i hortalisses, van funcionar força bé, però a poc a poc l’Iveagh Market va entrar en declivi i va abaixar la persiana de manera definitiva a mitjan anys noranta. Llavors l’ajuntament va cercar un promotor que el restaurés i el convertís en un mercat a l’estil del Covent Garden londinenc o Les Halles parisenques.

De tota manera, els plans del promotor immobiliari triat per l’autoritat municipal, Martin Keane, propietari del popular pub Oliver St John Gogarty’s i de l’Hotel Bloom, ambdós a Temple Bar (Dublin 2), que va haver de pagar dos milions d’euros pels drets sobre l’edifici durant cinc-cents anys -no per la propietat-, no van poder tirar endavant perquè l’empresari del sector del lleure no va trobar el finançament requerit per al projecte, que incloïa un mercat, cafès, restaurants, botigues i fins i tot dos hotels i un alberg.

Així doncs, veient que els dos permisos urbanístics atorgats a Keane havien caducat -el 2007 i el 2017- sense que s’hi hagués fet res i havent rebutjat una tercera sol·licitud el passat mes de gener, adduint que Keane no és propietari de l’edifici, l’ajuntament va anunciar la seva intenció de prendre possessió de l’antic mercat, que cau a trossos i que es calcula que necessitaria una inversió de tretze milions d’euros en reparacions.

Després de veure rebutjada la seva tercera sol·licitud, Keane va iniciar un procediment legal a l’Alta Cort i ara, cansat d’aquest serial inacabable, Lord Iveagh ha anunciat a l’ajuntament que, en aplicació d’una de les clàusules incloses al contracte signat l’any 1906, prendrà possessió de l’edifici, del qual n’és propietari. Per la seva banda, l’ajuntament ha informat que el seu departament jurídic estudiarà el cas.

Font: RTÉ i The Journal.ie

 

Torna a dalt