El temps vola i l’aeroport de Dublin fa 75 anys

El temps vola i l’aeroport de Dublin fa 75 anys Imatge de l'aeroport de Dublin als anys 50 / Foto: National Library of Ireland

El 19 de gener del 1940 queda molt lluny, però el temps vola i avui fa 75 anys que un avió Lockheed 14 d'Aer Lingus va enlairar-se cap a Liverpool uns minuts després de les nou del matí des d'una pista d'herba situada davant de la “terminal vella” (foto), avui fora de servei, que aquell dia encara estava en construcció. Allà va començar la història de l'aeroport de Dublin, situat a la zona de Collinstown, al nord de la ciutat.

L'inici no va ser gens prometedor a causa de la Segona Guerra Mundial i durant els primers 5 anys només hi havia un vol diari cap a Liverpool i esporàdicament algun altre cap a Manchester. El novembre del 1945 va començar a operar la ruta cap al londinenc Croydon Airport, una ruta, la de Londres, que esdevindria una de les més transitades i rendibles del món. L'any 1959 va arribar el primer vol transatlàntic cap a Nova York.

El nombre de passatgers al llarg dels anys mostra la popularització de l'avió com a mitjà de transport: l'any 1949 n'hi van passar 200.000, l'any 1963 un milió, l'any 1989 cinc, l'any 1997 deu i l'any passat 21,7 milions; el rècord històric va tenir lloc l'any 2008, amb els darrers rugits del Celtic Tiger, amb 23,5 milions de passatgers.

Aquest creixement ha obligat a ampliar les instal·lacions i actualment hi ha dues terminals on durant el dia d'avui, per tal de celebrar l'efemèride, hi haurà actuacions musicals ambientades als anys quaranta i cinquanta.

Font: Newstalk

Foto original

Torna a dalt