Antics cinemes que van plegar, però que s'han reinventat

Antics cinemes que van plegar, però que s'han reinventat L'antic Drumcondra Grand Cinema / Foto: Liffey

La petita cabuda del gros dels antics cinemes de Dublin va fer que no poguessin competir amb les sales més grosses que, en molts casos, també van anar tancant, una a una, arran de l’aparició, primer de la tele, i posteriorment del vídeo; després, l’era d’internet, amb les seves descàrregues, tant de legals com d’il·legals, van rematar la feina.

Així doncs, no és gens estrany que al centre de Dublin avui només hi restin dos cinemes: el Cineworld de Parnell Street, amb disset sales, i el Savoy, a O’Connell, amb tretze, que per ser tota una institució del setè art a la capital irlandesa, acostuma a acollir les estrenes més glamuroses.

De tota manera, molts antics cinemes no van ser enderrocats sinó que van ser reconvertits en altres negocis -amb alguns retocs- i hom pot veure casos molt curiosos, com els dos McDonald’s que hi ha a O’Connell Street, on abans hi havia cinemes, més concretament l’Astor Cinema, al número 51, i el Pillar Picture House, al número 62.

Una altra empresa molt amant dels antics cinemes és la cadena de supermercats Tesco, que ara ocupa els que havien estat el Fairview Grand Cinema i el Drumcondra Grand Cinema, on l’única relació amb l’activitat anterior és que hi venen refrigeris i crispetes, entre moltes altres coses.

Les cases de mobles també van aprofitar l’ocasió, probablement per motius d’espai, com és el cas del Phoenix Picture House, als números 7-9 d’Ellis Quay, on va instal·lar-se la botiga Kings and Queens, ja tancada i reconvertida en habitatges, i de l’State Theatre, al número 376 de North Circular Road, a Phibsboro, que durant molts anys va ser un local de la cadena Des Kelly i on ara hi ha un projecte per a fer-hi apartaments.

L’Adelphi Cinema, a Middle Abbey Street, on els Beatles van fer dos concerts el novembre del 1963. Pel lloc on llavors entraven i sortien els espectadors, ara entren i surten els automobilistes que deixen el cotxe a l’aparcament dels grans magatzems Arnotts.

El Broadway Cinema, als números 60-61 de Manor Street, a Stoneybatter, que ara és un centre cívic del barri; el Cameo Cinema, a Middle Abbey Street, on ara hi ha un pub i una agència de viatges; el Mary Street Picture House, ara ocupat per una companyia d’assegurances, i el Theatre de Luxe, a Camden Street, on ara hi ha un hotel.

Podeu mirar el vídeo a Liffey TV

Torna a dalt