Mor Gustav Mahr, fill del nazi de Dublin número 1

Mor Gustav Mahr, fill del nazi de Dublin número 1 Vista parcial de la portada del llibre "Dublin Nazi No. 1" de Gerry Mullins / Foto: scribd

El darrer soldat “irlandès” que va lluitar al bàndol alemany durant la Segona Guerra Mundial va morir fa uns dies a Berlin a l'edat de 89 anys. La història de Mahr és un capítol més de la relació força estreta que va mostrar el govern d'Éamon de Valera amb l'enemic número u de la Gran Bretanya, l'Alemanya de Hitler, als prolegòmens i durant el conflicte bèl·lic que va arrasar Europa entre 1939 i 1945 i que és conegut a Irlanda com “The Emergency”.

Era fill d'Adolf Mahr, un reconegut simpatitzant del Führer que a més de ser nomenat director del Museu Nacional d'Irlanda l'any 1934, va ser el fundador de la branca irlandesa de suport a l'Alemanya nazi, aplegant uns 250 simpatitzants. Mahr pare va ser conegut com el Dublin Nazi Number 1 i l'any 2007 l'historiador Gerry Mullins va escriure un llibre amb aquest mateix títol; Mahr fill va ser a la presentació.

Tot i haver nascut a Àustria la seva família va traslladar-se a Irlanda l'any 1927 quan el petit Gustav tenia només 5 anys, fet que va facilitar que parlés gaèlic fluïdament i que adquirís un marcat accent dublinès a l’hora de parlar anglès, circumstància reconeguda pels soldats britànics que el van fer presoner al nord d'Àfrica on havia estat traslladat des del front rus per intentar desxifrar els missatges en anglès dels aliats.

Font: Irish Independent 

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt