Les monges de Tipperary van demanar un franctirador a l’exèrcit britànic

Les monges de Tipperary van demanar un franctirador a l’exèrcit britànic El Presentation Convent a Fethard / Foto: fethard.com

El proper 25 d’abril se subhastarà una carta escrita fa més de 90 anys, durant la Guerra d’Independència i en què unes monges del comtat de Tipperary van demanar a l’exèrcit britànic que els enviés un franctirador. El motiu d’aquesta curiosa demanda era que els corbs es mejaven les patates, pèsols i altres vegetals de l’hort del convent, que era la principal font d’abastiment de la congregació religiosa situada a la població de Fethard.

Les monges van haver de recòrrer a un dels exèrcits més poderosos del món perquè els fes la feina bruta com a conseqüència de la prohibició de dur armes que tenien els irlandesos, més encara durant aquella època en què el comtat era ple de rebels. Primer ho havien demanat a diversos pagesos de la zona però la resposta sempre va ser negativa adduint que no podien utilitzar armes, ni que fos per protegir la collita.

El que no se sap és si els britànics van respondre a la mare superiora. El que sí que se sap és que la caserna de Fethard va ser evacuada després de la signatura, el desembre del 1921, del Tractat Anglo-irlandès i posteriorment ocupada per forces rebels que la van cremar. La carta té un preu estimat d’entre 60 i 80 euros i la subhasta la farà la casa Mealy’s.

Font: Irish Times

Foto original

Torna a dalt