ESB vol arreglar el nyap arquitectònic creat als anys 60

ESB vol arreglar el nyap arquitectònic creat als anys 60 Seu d'ESB a Lower Fitzwilliam Street, Dublin 2 / Foto: Liffey

L’enderrocament per part de la companyia elèctrica estatal ESB de 16 edificis d’estil georgià l’any 1964 ha estat considerat com l’acte més greu de vandalisme arquitectònic de tota la història de l’Estat irlandès, oimés tenint en compte que l’edifici que des de llavors ha acollit la seu corporativa de l’empresa trenca clarament l'harmonia de l’entorn.

L’edifici ha estat envoltat per la polèmica des d’abans de la seva construcció i és que el fet d’haver trinxat parcialment la “milla georgiana”, tram com es coneixia el continu d’edificis d’aquest estil arquitectònic i que anava de Mount Street fins a Leeson Street (ambdós a Dublin 2), va generar moltes protestes, fins i tot la de la princesa Grace de Mònaco.

Malgrat tot, ESB va continuar amb el seu pla i va convocar un concurs, que van guanyar els arquitectes Sam Stephenson i Arthur Gibney. L’ajuntament de Dublin, llavors anomenat Dublin Corporation, va denegar el permís d’enderroc però el ministre d’Administracions Locals, Neil Blaney, va signar una llei que permetia procedir amb el projecte.

Per redimir-se del pecat, ESB ha mantingut des de fa anys una casa museu al número 29 de Lower Fitzwilliam Street, a tocar de la seva seu corporativa en un edifici al costat del darrer que van enderrocar, amb una reproducció del mobiliari original de l’habitatge i la història de la primera família que hi va viure al segle XVIII.

Als anys noranta ESB ja va intentar reformar l’edifici afegint-hi una façana georgiana però era massa complicat. Així doncs ara es planteja l’enderrocament de l’edifici construït als anys seixanta per fer-ne un de nou i de moment ja han passat la proposta als regidors municipals. Nogensmenys, sembla ser que no podrà tirar endavant perquè el disseny, malgrat ser d’estil pseudogeorgià i força respectuós amb l’entorn, no compleix amb la normativa arquitectònica que obliga a construir façanes totalment georgianes.

Font: Irish Times

URL curta: ves.cat/hpt2

Torna a dalt