A la venda per 1,5 milions una casa amb passat nazi
La immobiliària Douglas Newman Good ha publicat un anunci de venda d’una casa anomenada Florenceville i que està situada a Shanganagh Road (Shankill, sud del comtat de Dublin). La casa va ser construïda l’any 1826, té 5 habitacions, una superfície de 430 metres quadrats i 1,25 acres de jardí; el preu de venda és de 1.475.000 euros.
Nogensmenys, el que més destaca de l’immoble no són les seves especificitats sinó el seu passat nazi arran d’haver servit d’amagatall a Hermann Görtz (o Goertz), un intent d’espia alemany que malgrat intentar-ho no va passar a la història com a tal però sí que té un capítol propi d’allò més rocambolesc en la història de la neutralitat irlandesa durant la Segona Guerra Mundial.
Görtz va ser rebutjat inicialment pels serveis secrets alemanys però tenia il·lusió per esdevenir espia i va anar per lliure (freelance) a Anglaterra a fi de fotografiar camps d’aviació de la RAF, fet pel qual va ser detingut, jutjat i posteriorment empresonat durant 4 anys. A més, la seva cara va aparèixer a la portada de tots els diaris de l’època.
Després de ser alliberat va ser deportat cap a Alemanya que, poc abans de l’inici de la Segona Guerra Mundial, sí que el va reclutar com a agent secret. Com que a Anglaterra la seva cara la tenien massa vista, a l’estiu del 1940 Görtz va saltar amb paracaicudes en un camp de Bellivor (Comtat de Meath) a fi de fer d’enllaç amb l’IRA i preparar la invasió d’Irlanda del Nord amb el nom en codi de Plan Kathleen.
Primer va allotjar-se en un immoble de Templeogue Road (Dublin 6), llavors anomenada Konstanz pel llac homònim però que després de la trifulga de Görtz els dublinesos anomenen “la Casa dels Nazis”. El que passa és que l’espia era una mica descuidat i passejava tranquil·lament per Dublin vestit amb l’uniforme de les SS, fet que va fer sospitar la policia i que va provocar l’escorcoll de Konstanz. No hi van trobar Görtz però sí que hi van trobar un paracaigudes, un transmissor, roba militar alemanya, 20.000 dòlars i documents relacionats amb l’espionatge.
L’oficial nazi va poder fugir i va amagar-se a desenes de llocs diferents. Un d’aquests llocs va ser Florenceville, propietat de Jim O’Donovan, un cap de l’empresa estatal d’electricitat ESB que havia estudiat Química i que tothom titllava de sonat, mala persona i perillós; probablement perquè dedicava el seu temps lliure a dissenyar explosius per a l’IRA. A més, cada diumenge passava un butlletí informatiu a Berlin.
Tot i que va ser difícil, va passar uns 18 mesos buscat per la policia, el servei d’intel·ligència militar G2 va entabanar Görtz mitjançant cartes falses amb informació sobre una promoció de rang atorgada per Berlin com a premi per la seva bona feina. Un cop arrestat, al novembre del 1941, Görtz va passar uns anys confinat a la presó d’Athlone (Comtat de Westmeath), fins a l’agost del 1946, moment en què va començar a treballar per una ONG dedicada a ajudar els nens alemanys.
L’any 1947, poc abans de ser deportat cap a Alemanya, va suïcidar-se ingerint una càpsula d’àcid prússic a fi d’evitar de ser entregat als soviètics. Va ser enterrat al cementiri de Glencree (Comtat de Wicklow), juntament amb d’altres soldats alemanys morts a Irlanda durant la Primera Guerra Mundial, quan encara formava part del Regne Unit, i la Segona, en què era neutral, i el seu taüt va estar cobert per una bandera amb una esvàstica.
Font: Irish Independent i Wikipedia
URL curta: ves.cat/hp-6