40è aniversari de la invasió femenina de la Forty Foot

40è aniversari de la invasió femenina de la Forty Foot La piscina natural de Forty Foot a Sandycove, sud de Dublin / Foto: Liffey

El 20 de juliol del 1974 el monopoli masculí a la piscina natural de Forty Foot a Sandycove (sud de Dublin) va començar a esmicolar-se amb l'acció perpetrada per deu dones, conegudes llavors com la Dublin City Women's Invasion Force, que van profanar el baluard conservador on fins aleshores només s'hi banyaven homes, la majoria nus.

La invasió va dur-se a terme per mar i terra i com era d'esperar la rebuda no va ser gens amistosa, amb una pluja d'insults de caire masclista que, si bé actualment serien inacceptables, en aquella època eren força habituals. N'hi hagué uns quants que van anar més enllà dels insults i van mostrar el seu descontentament ensenyant els genitals a les invasores.

La invasió va servir per a descobrir que no hi havia cap llei que prohibís a les dones de banyar-se a la Forty Foot i això va fer que ràpidament l'indret perdés el seu aire conservador. En aquest sentit, Nell McCafferty, una de les invasores, va anar a banyar-s'hi un any després i va veure com hi havia homes, dones i nens; fins i tot un home li va reconèixer que l'acció d'un any abans havia estat el millor que havia passat allà atès que havia humanitzat el lloc.

De tota manera hi ha hagut alguna herència masclista que s'ha mantingut durant els darrers quaranta anys i no va ser fins fa uns mesos que l'Associació de Banyistes de Sandycove, després de diverses acalorades votacions i sota la pressió de l'administració local, va acceptar dones com a sòcies i d'aquesta manera van poder començar a utilitzar les instal·lacions que l'associació té a la zona com vestidors o una petita cuina.

Font: Irish Times

URL curta: ves.cat/lLGu

Vídeo d'RTÉ amb la invasió de 1974

Vídeo d'RTÉ amb cinc dones banyant-s'hi nues al 1989

 

Torna a dalt