Limerick homenatja sis brigadistes de la Guerra Civil

Limerick homenatja sis brigadistes de la Guerra Civil Escultura d'homenatge als brigadistes / Foto: Maurice Quinlivan via Twitter

L'ajuntament de Limerick va ser ahir l'escenari d'un homenatge a sis dels seus ciutadans que van participar a la Guerra Civil Espanyola allistant-se a les Brigades Internacionals. A l'acte es va descobrir una escultura de pedra feta per l'artista local Simon Donnelly en què hi havia escrits els noms dels 6 homes.

Entre els presents hi havia el president del City i County Council, Kevin Sheahan, 40 membres de l'International Brigades Memorial Trust així com familiars i amics dels homenatjats arribats d'altres llocs d'Irlanda, el Regne Unit, els Estats Units, el Canadà i Austràlia.

Els sis homes eren:

Jim Woulfe: mort a la batalla de Belchite a principi de setembre del 1937 quan lluitava amb el batalló canadenc; té un monument a Ottawa.

Emmet Ryan: mort a la batalla de l'Ebre el juliol del 1938 en l'intent de l'exèrcit republicà de recuperar Gandesa.

Joe Ryan: va sobreviure la Guerra Civil Espanyola i posteriorment va allistar-se a la marina britànica per lluitar a la Segona Guerra Mundial. Va morir l'any 1940 quan un U Boat alemany va enfonsar l'HMS Dunvegan Castle a prop de la costa nord-oest d'Irlanda.

Frank Ryan: va morir per causes naturals a Dresden l'any 1944 i les seves restes mortals van ser repatriades cap al cementiri dublinès de Glasnevin tres dècades més tard.

Gerard Doyle: va morir a Cornualla l'any 1970 als 63 anys.

Paddy Brady: va morir una mica abans que Gerard Doyle.

Durant el seu discurs, Sheahan també va recordar els homes de Limerick que van lluitar al costat de l'exèrcit franquista, fet que era ben vist per la tradicional i catòlica societat irlandesa de llavors, però que després van participar a la Segona Guerra Mundial lluitant contra el feixisme. De fet, l'ajuntament de Limerick d'aquella època era un dels més conservadors d'Irlanda i va pressionar el Taoiseach Eamon de Valera a reconèixer el bàndol nacional i fins i tot van enviar flors al General Franco després de la caiguda de Barcelona.

Font: The Journal.ie i Irish Times

URL curta: scur.cat/75C82H

Foto original

Torna a dalt