Dubtes sobre si el 16 de Moore Street és el correcte

Dubtes sobre si el 16 de Moore Street és el correcte Placa commemorativa a Moore Street, Dublin 1 / Foto: Liffey

Després d'uns quants anys d'aferrissat debat sobre si conservar o no els edificis situats entre el 14 i el 17 de Moore Street (Dublin 1), amb els familiars dels herois dels Fets de Pasqua per una banda i el promotor immobiliari Joe O'Reilly per l'altra, ara han sorgit dubtes sobre si el número 16, que sempre s'ha considerat l'edifici on els rebels van mantenir la darrera reunió i on van rendir-se a les tropes britàniques que els assetjaven, és realment el lloc on van tenir lloc aquests esdeveniments.

Que fins ara s'hagi considerat el número 16 com a edifici clau ve derivat del fet que l'infermera Elizabeth O'Farrell, que va atendre els combatents ferits i que va ser qui va sortir de l'edifici amb una bandera blanca de rendició, va declarar mesos més tard que la darrera reunió havia tingut lloc al número 16.

Tanmateix, a la declaració d'O'Farrell es menciona el número 16 però no d'altres elements com que era a la botiga de pollastres Plunkett, que confirmaria que era el número 16. Fins ara la del 16 era la versió oficial però sembla que es contradiu amb la dels voluntaris Liam Tannam i Oscar Traynor, en què remarquen haver sentit una forta olor de peix.

En la seva declaració, Tannam va situar l'acció a sobre de la peixateria Kellys, situada als números 24 i 25; per la seva banda Traynor va declarar que l'acció va tenir lloc a sobre de la peixateria Hanlon, situada al 20 i 21, perquè recordava haver rebut ordres d'informar el comandant Pearse a cal Hanlon.

A favor del número 16 hi ha el nét de James Connolly, John Connolly, que addueix que l'olor de peix es pot percebre de molt lluny; per al nét el número 16 sempre serà el lloc de la darrera reunió. A més, segons la declaració d'un veí de la zona que va ser testimoni dels fets, Seamus Scully, al número 16 s'hi venien pollastres però també peix tot i que a l'anuari de l'època, el Thoms Directory, deia que només es venia peix als números 20/21 i 24/25.

Font: Irish Independent

URL curta: ves.cat/l0yf

Torna a dalt