A l’abril del 1916 les ambulàncies anaven de bòlit

A l’abril del 1916 les ambulàncies anaven de bòlit Fragment del 24 d'abril del 1916 / Foto: Dublin City Council

S'acosta el centenari dels Fets de Pasqua del 1916 i malgrat que de moment el govern ha mostrat una inacció total hi ha d'altres institucions que comencen a escalfar motors; és el cas de l'ajuntament de la capital que, mitjançant una subhasta, ha comprat el diari de bord del servei d'ambulàncies de la caserna de bombers situada a Tara Street (Dublin 2) durant els convulsos dies d'aquella Setmana Santa, més concretament del 24 al 29 d'abril.

Al diari hi ha tot tipus d'informació, no només dades de sortides realitzades, civils morts (254) o ferits (2.217) atesos sinó també les impressions dels membres dels equips d'emergència quan arribaven als llocs del fets. Evidentment el cas més habitual eren morts i ferits per bala però també hi va haver molts casos de nens afectats per metralla.

L'alcalde de Dublin, l'independent Christy Burke, va mostrar la seva satisfacció i orgull per l'adquisició i va parlar de la importància de preservar documents com aquest; Burke va destacar la valentia dels qui van continuar donant servei als ciutadans en aquells moments tan difícils. El diari romandrà exposat a la City Library and Archive, 138-144 Pearse Street (Dublin 2), o també es pot veure complet digitalitzat.

Font: Herald

URL curta: bit.ly/1RlmqHH

Torna a dalt