Trobat a la costa d’Sligo un canó dedicat a Sta. Madrona

Trobat a la costa d’Sligo un canó dedicat a Sta. Madrona El canó de Santa Madrona / Foto: Department of Arts, Heritage and Gaeltacht

Les fortes tempestes que han afectat la costa oest durant els darrers dos hiverns han desensorrat algunes restes de vaixells, essent la majoria part de la flota coneguda com a Armada Invencible que, de tornada cap a la península Ibèrica després de la fallida invasió d'Anglaterra l'any 1588, va quedar a mercè dels temporals i molts vaixells van naufragar, sobretot a causa del seu mal estat.

↓ GALERIA DE FOTOS al final ↓

Les baixes en aquests naufragis eren quantioses, però també hi havia supervivents que aconseguien arribar nedant a la costa i es diu que la gran quantitat de gent amb cabell fosc que hi ha al quadrant nord-oest de l'illa d'Irlanda són els seus descendents. Fins i tot hi ha una entitat que es dedica a preservar la memòria i qualsevol resta que aparegui, la Grange Armada Development Association.

De sempre el mar ha anat retornant trossos petits de vaixells, però darrerament la cosa ha anat en augment i el passat mes d'abril el departament d'Arts, Patrimoni i Gaeltacht (AHG) va endegar una sèrie de mesures de protecció per a les restes enfonsades davant de la costa de Streedagh (Comtat d'Sligo), considerat un autèntic santuari de l'Armada.

Ahir, durant una visita de Heather Humphreys, ministra d'AHG, uns operaris van treure a la superfície diverses peces de La Juliana, un dels tres vaixells que van enfonsar-se simultàniament a la zona l'any 1588, entre les que hi havia diversos canons. La Juliana era un vaixell mercant català, transformat en vaixell de guerra i equipat amb 32 canons, que formava part de l'Esquadró de Llevant.

Un d'aquests canons, construït l'any 1570 segons consta a la seva estructura, està dedicat a Santa Madrona (o Santa Matrona), una santa molt venerada a Barcelona durant aquella època i que encara conserva un portal a la zona de les drassanes de la capital catalana. El canó, juntament amb altres artefactes que es trobin durant les properes setmanes, seran exposats al Museu Nacional d'Irlanda.

GALERIA DE FOTOS del Department of Arts, Heritage and Gaeltacht a sota.

Torna a dalt