El Regne Unit tem represàlies per fets de fa 100 anys

El Regne Unit tem represàlies per fets de fa 100 anys Placa sobre els Fets de Pasqua a Moore Street, Dublin 1 / Foto: Liffey

El tribunal de la Llibertat d'Informació del Regne Unit, un ens que s'encarrega de donar informació sobre l'administració pública a tot aquell qui ho sol·liciti, ha desestimat la demanda de l'historiador irlandès Barry Keane sobre alguns documents de fa més de 100 anys i que romanen sense desclassificar al departament d'Interior britànic (British Home Office).

El litigi va sorgir ara fa dos anys quan Keane feia recerca sobre diversos fets ocorreguts a Cork durant la Guerra d'Independència, més concretament de les massacres de protestants, i va descobrir que un informe anomenat “Paid Informants in Irish Secret Societies 1886-1910” no estava disponible. Aquest informe conté informació sobre la xarxa de confidents i informants a sou que l'exèrcit britànic tenia a Irlanda en aquella època i podria explicar què sabien de coses com els preparatius dels Fets de Pasqua.

La raó adduïda per no desclassificar els arxius és que els descendents dels implicats podrien ser víctimes de represàlies per part d'organitzacions republicanes. Keane ha dit sentir-se estupefacte per aquest raonament puix que la darrera persona mencionada a l'informe ja fa seixanta anys que va morir i perquè hi ha documents que daten de fa 127 anys.

Font: Irish Independent

URL curta: ves.cat/mfzq

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt