El Mercedes corkià de Ceaucescu venut per 49.450 euros

El Mercedes corkià de Ceaucescu venut per 49.450 euros L'antic Mercedes de Ceaucescu / Foto: Bonhams

El passat 19 de març va tenir lloc a la ciutat alemanya d'Stuttgart una subhasta de cotxes de la casa Mercedes-Benz en què hi havia inclòs un model 350 SL del 1973 que havia estat propietat del dictador romanès Nicolae Ceaucescu. De tota manera, Ceaucescu deuria viatjar molt amb els cotxes oficials  i no gaire amb aquest perquè quan el govern romanès va subhastar-lo l'any 1999 el comptador de quilòmetres només marcava 4.038.

Després el cotxe va passar per les mans de diversos propietaris, augmentant el quilometratge fins als 17.500, però des que el va comprar un individu de Cork l'any 2007 no n'ha acumulat més, tota una paradoxa tenint en compte que el comtat rebel és el que té més quilòmetres de carretera de tot Irlanda. Segons la casa de subhastes Bonhams, malgrat els anys sense trepitjar l'asfalt el vehicle ha passat per un mecànic especialitzat en Mercedes i està en perfectes condicions.

Els extres del vehicle, a banda d'haver estat propietat de Ceaucescu, són diversos dispositius instal·lats per la Securitate, l'antiga policia secreta de la Romania comunista, com una ràdio Becker Mexico i una ràdio de curta freqüència Becker, situada a la guantera; els pneumàtics són els originals del 1973. En el lot també hi havia la documentació referent a la matriculació romanesa, retalls de premsa relacionats amb el vehicle i la factura d'algunes peces reemplaçades l'any 1999.

Nogensmenys, el fins ara propietari corkià no s'embutxacarà els diners sinó que els donarà a Crosscause, una ONG fundada l'any 2003 per voluntaris irlandesos que té l'objectiu de donar assistència a 60 infants romanesos orfes que requereixen educació especial; després d'uns anys treballant només a Romania l'ONG va ampliar el seu radi d'acció cap a d'altres països de l'Europa de l'Est i de l'Àfrica de l'Oest.

Així doncs, els diners del Mercedes serviran per a intentar arreglar els problemes heretats de l'època comunista amb un règim que, a fi de pagar el creixent deute extern originat per un endeutament sense fre, potser per comprar-se capricis com un Mercedes, va obligar la població a viure en la misèria puix que bona part de la producció, tant industrial com agrària, s'havia d'exportar.

La d'aquest Mercedes no és l'única història que relaciona la marca automobilística alemanya amb els Ceaucescu i és que hi ha una llegenda, no se sap si verídica o no, amb el porter Helmuth Duckadam, que va aturar quatre penals al Barça a la fatídica final de Sevilla l'any 1986, com a protagonista.

Corre el rumor que Ramón Mendoza, llavors president del Reial Madrid, va regalar-li al porter un Mercedes per agrair-li els serveis prestats humiliant el Barça però Nicu Ceaucescu, fill del dictador i germà de Valentin, llavors president de l'Steaua, va dir-li que el cotxe se'l quedaria ell.

Quan Duckadam va negar-s'hi, membres de la Securitate li van trencar les mans. Tanmateix, Duckadam sempre ha negat els fets i ha assegurat que la seva lesió va ser fruit d'una trombosi; només ha reconegut haver rebut un Dacia per part del govern però, d'altra banda, no ha negat mai que la seva relació amb Nicu Ceaucescu fos molt dolenta.

URL curta: bit.ly/1qaWKTO

Torna a dalt