75 anys del bombardeig de la Luftwaffe sobre Dublin

75 anys del bombardeig de la Luftwaffe sobre Dublin Efectes del bombardeig a North Strand, Dublin 3 / Foto: The Ken Finlay Collection

Avui fa 75 anys del bombardeig de North Strand (Dublin 3), l'episodi més mortífer i que més es recorda de la Segona Guerra Mundial a Irlanda, un període conegut popularment com l'Emergència. El balanç de la bomba de més de 200 quilos de pes que va deixar caure un avió de la Luftwaffe a les dues de la matinada del 31 de maig del 1941 va ser de 29 morts, 90 ferits i al voltant de 300 persones van quedar-se sense casa. La detonació va ser tan forta que es va sentir a diversos quilòmetres de distància.

La raó per la qual es va dur a terme aquesta acció no ha estat mai aclarida i els interrogants han romàs des de llavors, agreujats pel fet que Irlanda va mantenir-se neutral, malgrat la pressió dels Aliats, durant tota la durada del conflicte. L'única cosa que se sap és que va ser un sol avió, que volava a poca altura i que va deixar anar 4 bombes: a North Strand, a North Circular Road, a Summerhill i al Phoenix Park, aquesta darrera causant danys a la residència oficial del President Douglas Hyde; de tota manera, només la de North Strand va causar víctimes mortals. 

Hi ha una teoria que diu que va ser un càstig de Hitler a Irlanda per haver enviat una dotació de bombers a Belfast per ajudar a apagar els incendis provocats pels bombardejos alemanys a la capital nord-irlandesa o per l'enfonsament del cuirassat Bismarck, vaixell insígnia de la marina de guerra alemanya, gràcies a la informació dels avions de la RAF que utilitzaven el Donegal Corridor.

Altres diuen que en aquella època els radars no eren gens fiables i que el pilot va confondre Dublin amb alguna altra ciutat, es parla de Liverpool i Bristol. Era un fet força habitual per als avions de la Luftwaffe seguir la costa irlandesa per arribar a Belfast, probablement aprofitant la inexistent capacitat antiaèria que hi havia en aquesta zona.  

Foto original

 

Torna a dalt