Un retard aeri per mal temps originà el cafè irlandès

Un retard aeri per mal temps originà el cafè irlandès Joe Sheridan, inventor del cafè irlandès / Foto: Foynes Museum

Avui dia el cafè irlandès és un clàssic a les cartes de bars i restaurants d'arreu del món però, com moltes altres coses a la història, sigui menjar sigui avenços tecnològics, el seu origen va ser fruit d'un fet fortuït: un retard a causa del mal temps en un vol transatlàntic que enllaçava Foynes (Comtat de Clare), on hi havia una base per a hidroavions, amb Nova York.

Un dia d'hivern de l'any 1943, quan l'hidroavió ja duia una bona estona sobre l'Atlàntic, el pilot va decidir de fer mitja volta i tornar cap a Foynes puix que feia massa mal temps per a cobrir tot el trajecte amb unes mínimes condicions de seguretat. Des de l'aparell van enviar un missatge en Morse a Foynes i els treballadors de la base, que ja havien anat cap a casa, van haver de tornar-hi.

Un cop arribats a la terminal els passatgers van ser traslladats al restaurant per beure i menjar alguna cosa. El propietari de l'establiment, Brendan O'Regan, que amb el pas del temps va esdevenir tota una icona a la zona, va demanar al seu xef, Joe Sheridan, que preparés alguna cosa que escalfés els passatgers.

Sheridan va pensar una mica i va arribar a la conclusió que posant un bon whiskey al cafè podria satisfer la demanda del seu cap. Al cap d'una estona, un dels passatgers se li va acostar i després de donar-li les gràcies pel meravellós beuratge li va preguntar si el cafè era del Brasil. Sheridan, al més pur estil irlandès, va respondre amb ironia que no, que allò era cafè irlandès. I amb aquest nom va passar a la història.

Després d'unes setmanes fent proves, Sheridan en va millorar l'aspecte, utilitzant un got de copa i perfeccionant la nata muntada a la part superior. Quan va creure que ja havia trobat la fórmula perfecta va anar al despatx d'O'Regan i li va demanar l'opinió. O'Regan va contestar-li que era un geni i a partir de llavors aquell cafè amb whiskey va ser un dels símbols de benvinguda a Foynes.

La base d'hidroavions va tancar l'octubre del 1945 quan va entrar en funcionament l'Aeroport Internacional de Shannon, situat a l'altra banda de l'estuari del riu homònim, però O'Regan i Sheridan van continuar servint el seu cafè irlandès a les noves instal·lacions. I de Shannon a tot el món.

Més informació AQUÍ

URL curta: bit.ly/2tRntWU 

Torna a dalt