En cas de guerra nuclear l’or suís hauria anat a Cork

En cas de guerra nuclear l’or suís hauria anat a Cork La finca Liss Ard / Foto: Liss Ard Estate via FB

L'oest de Cork és una zona molt bonica, tranquil·la i sobretot remota; potser és per aquesta raó que a principi dels anys setanta del segle passat, en plena Guerra Freda i amb la possibilitat d'un conflicte nuclear amb invasió soviètica, el coronel Albert Bachmann, dels serveis secrets de l'Exèrcit Suís, va decidir que la finca Liss Ard, als afores de la població d'Skibbereen (Comtat de Cork) i amb una extensió de 0,8 km quadrats, era una ubicació ideal per a construir-hi un búnquer antinuclear. 

Bachmann hi va instal·lar un ordinador de darrera generació en aquella època i va construir unes dependències que haurien allotjat el govern suís a l'exili així com un exèrcit de resistència privat format per uns 2.000 efectius, que hauria tingut la missió de fer fora els soviètics. També va construir un soterrani blindat on es traslladaria, evidentment de manera secreta, tot l'or del país helvètic. Afortunadament i malgrat que el búnquer era un dels llocs més segurs del món, mai es va haver de fer servir.

A mitjan anys vuitanta, amb el refredament de l'amenaça nuclear, el govern suís va determinar que la finca de Liss Ard ja no era necessària i la va vendre; actualment és un resort especialitzat en celebracions, sobretot casaments. Bachmann, que a Liss Ard va fer moltes coses sense demanar permís al seu govern, va marxar però no havent oblidat la bellesa de la zona, al cap d'uns anys va decidir de viure-hi la seva jubilació. L'excoronel suís va morir l'any 2011 als 81 anys.   

Ara, en ple estira-i-arronsa entre els Estats Units i Corea del Nord, amb amenaces contra l'illa de Guam, Joe Carroll, conseller al Cork County Council, ha convidat tots els implicats a fer una estada al búnquer, tant els de Guam com als nord-coreans. Carroll, a banda de recordar que Irlanda és un país neutral, ha afirmat que a l'Oest de Cork són molt pacífics i hospitalaris i que tothom hi és benvingut.

Font: Irish Examiner

URL curta: bit.ly/2xgjlTz 

Foto original

Torna a dalt