L’any 1565 beure 14 pintes d’ale al dia era normal

L’any 1565 beure 14 pintes d’ale al dia era normal Una cerveseria del segle XVI / Foto: Wikipedia

Un estudi de recerca dut a terme per Susan Flavin, professora d'Història Moderna a l'Anglia Ruskin University (Anglaterra), ha revelat que el consum de cervesa de tipus ale* a Dublin l'any 1565 era molt més alt que no pas ara i alguns treballadors de l'època bevien una gran quantitat de pintes cada dia, essent l'element més important de la dieta de llavors i és que a diferència de les pintes d'ara, que tenen entre 180 i 200 calories, les del segle XVI en tenien entre 400 i 500.

De tota manera, el nivell de consum anava per gremis. En aquest sentit, uns documents del Castell de Dublin, que era el quarter general de l'administració britànica a Irlanda, revelen que l'any 1590 la plantilla va beure unes 264.000 pintes de cervesa ale, cosa que representa una mitjana de vuit pintes diàries per barba. D'altra banda, dades d'una pedrera de Clontarf (Dublin 3) revelen que els treballadors bevien 14 pintes diàries, potser pel gran esforç físic que requeria el seu ofici.

La cervesa d'aquella època era força diferent de la d'ara i no només pel nombre de calories, també per la quantitat d'alcohol, que se situava entre el 7% i el 10%, i perquè es produïen amb civada en lloc d'ordi, que és un dels ingredients principals de les cerveses que es fan avui.

Un altre element important és que les dones hi estaven molt implicades i la producció casolana del beuratge era considerada una tasca femenina, tant per a la de consum domèstic com per a la destinada a la venda; per exemple, a la catedral dublinesa de Christ Church, quan se'ls acabava la seva pròpia cervesa en compraven a una dona que es deia Meg Hogg. També n'eren consumidores i fins i tot en algunes ocasions ho feien acompanyades dels fills.

El pas següent en la recerca de Susan Flavin serà de compilar receptes de cerveses antigues i analitzar el seu valor nutricional.

Font: RTÉ

* Un tipus de cervesa elaborada amb ordi maltat fent servir el procediment de la fermentació en calent amb una soca de llevat de cervesa.

URL curta: bit.ly/2ylT9to 

Foto original

Torna a dalt