El GPO, la icònica oficina de correus, fa dos-cents anys

El GPO, la icònica oficina de correus, fa dos-cents anys El GPO a O'Connell Street, Dublin 1 / Foto: Liffey (arxiu)

A Dublin hi ha un carrer que destaca per sobre de la resta, O'Connell Street (Dublin 1), i en aquest carrer hi ha un edifici que destaca per sobre de la resta, l'Oficina General de Correus, coneguda popularment com a GPO, és a dir, les seves sigles en anglès, General Post Office.

L'edifici és tota una icona de la història d'Irlanda, sobretot pel seu rol en els Fets de Pasqua de 1916, un esdeveniment del qual encara en queda la marca en forma d'impactes de bala a les columnes i que va suposar el tret de sortida per a l'alliberament del país del jou britànic.

El disseny de l'edifici va anar a càrrec de Francis Johnston, que era l'arquitecte de moda en aquella època, amb obres que encara perduren, com la Custom House, o ja desaparegudes, com el Pilar de Nelson, i la seva obertura va tenir lloc ara fa 200 anys, més concretament el 6 de gener del 1818, quan va traslladar-s'hi l'oficina central de correus que hi havia a College Green (Dublin 2) puix que havia quedat petita. Des de llavors ha estat un centre neuràlgic en les comunicacions i el comerç.

Amb motiu del seu dos-cents aniversari An Post ha emès un segell commemoratiu que reprodueix un gravat de l'edifici de l'any 1820.

Font: RTÉ

Torna a dalt