1848-2018: la tricolor celebra el seu 170è aniversari

1848-2018: la tricolor celebra el seu 170è aniversari La Tricolor voleiant al GPO d'O'Connell Street, Dublin 1 / Foto: Liffey

Ahir va fer 170 anys que la bandera irlandesa, també coneguda com la “tricolor”, pels seus tres colors, va voleiar al vent al Wolfe Tone Confederate Club, que tenia la seu al número 33 del Mall, a la ciutat de Wateford, essent hissada pel patriota irlandès Thomas Francis Meagher, un dels líders de l'organització Joves Irlandesos a qui es va commutar una pena de mort a canvi de ser desterrat a Austràlia arran de la seva participació en la revolta del 1848. Meagher va morir als antípodes a l'edat de 43 anys.

Unes setmanes més tard de la primera hissada a Waterford, Meagher va explicar el significat dels colors: el blanc del centre significa la pau entre els catòlics (verd) i els protestants (taronja), que en principi s'havien d'unir en una generosa i heroica germanor, a l'estil de la bandera francesa, en què el blanc representa la unió entre el poble (vermell) i la monarquia (blau). De fet, Meagher va portar la bandera des de París.

De tota manera, durant uns quants anys la tricolor va passar força desapercebuda i no va ser fins als Fets de Pasqua del 1916 que no va tornar a recuperar protagonisme. Posteriorment, l'any 1922, ja va ser adoptada com a bandera de l'Estat Lliure d'Irlanda i la Constitució de l'any 1937 la va confirmar oficialment com a bandera nacional.

Font: RTÉ

Torna a dalt