Mor Joseph Mallin, el darrer fill dels Fets de Pasqua

Mor Joseph Mallin, el darrer fill dels Fets de Pasqua La proclamació de la República d'Irlanda per part del Govern Provisional / Foto: Liffey

Ahir va morir a 104 anys Joseph Mallin, el darrer supervivent entre els fills dels líders dels Fets de Pasqua del 1916. Mallin, que era capellà i que des del 1948 vivia a Hong Kong, era el fill del comandant Michael Mallin, el militar amb el segon rang més alt del grup de l'Irish Citizen Army que el 24 d'abril del 1916 va posicionar-se a Saint Stephen's Green (Dublin 2) i que, segons diuen les cròniques, en un primer moment va ser ignorats pels passavolants en pensar que era una broma.

Com la resta de líders rebels, Mallin pare va ser executat pels britànics uns dies després al pati de la presó de Kilmainham (Dublin 8) quan Joseph, el seu quart fill dels cinc que va tenir (el cinquè no el va arribar a conèixer), només tenia dos anys i mig, fet pel qual el fill va explicar que no tenia cap record del seu pare.

La seva mort ha coincidit amb la commemoració del 102è aniversari dels Fets de Pasqua, que té lloc cada Diumenge de Pasqua independentment que coincideixi o no amb els dies exactes en què van passar l'any 1916, és a dir, del 24 (Dilluns de Pasqua) fins al 30 d'abril.

A la commemoració, que sempre segueix el mateix patró i que congrega una gran multitud, es llegeix la proclamació de la República feta per Patrick Pearse davant de l'icònic GPO, el President de la República diposita una corona de llorer, es fa una pregària i les diferents seccions de l'exèrcit desfilen pel carrer O'Connell amb vestit de gala.

Torna a dalt