Clondalkin podria esdevenir la primera gaeltacht de Dublin

Clondalkin podria esdevenir la primera gaeltacht de Dublin El centre de Clondalkin, Dublin 22 / Foto: Liffey

Quan s'aprovi el projecte de llei que canviarà els requisits perquè una zona pugui ser denominada gaeltacht* el barri de Clondalkin (Dublin 22) podria esdevenir la primera àrea de llengua gaèlica de la capital irlandesa. Un dels avantatges d'aquest reconeixement seria l'increment de la inversió estatal de la que ja gaudeixen les gaeltachtaí** dels comtats de Donegal, Mayo, Galway, Kerry, Cork, Waterford i dos poblets a Meath.

Fins ara el criteri era únicament geogràfic però en el futur anirà en funció del nombre de parlants oferint la possibilitat d'incloure algunes poblacions fora de les gaeltachtaí tradicionals. Durant la campanya de les eleccions presidencials de l'octubre passat el llavors candidat i posteriorment escollit president Michael D. Higgins ja va dir que Clondalkin hauria d'obtenir un reconeixement pel nombre de parlants de gaèlic.

Al barri la llengua autòctona de l'illa és present en un escola de secundària amb 1.500 alumnes i a dues escoles de primària. Segons el director de l'escola de secundària, feia molts anys que esperaven una notícia com aquesta perquè impulsarà el seu centre d'ensenyament i als alumnes els serà més fàcil de trobar feina si les empreses que s'estableixin a la zona demanen als candidats que sàpiguen parlar gaèlic.

Font: The Journal.ie

* Zona on es parla majoritàriament gaèlic
** Plural de gaeltacht 

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt