Res de nou en l’informe del Comissari Lingüístic del Gaèlic

Res de nou en l’informe del Comissari Lingüístic del Gaèlic Rètol bilingüe en una parada del Luas / Foto: Liffey

El gaèlic continua generant polèmica i el darrer episodi ha estat publicat en l’informe anual del 2011 presentat pel Comissari Lingüístic del Gaèlic, institució que s’encarrega de rebre denúncies per incompliment de la Llei de Llengües que regula l’ús del gaèlic i l’anglès a l’administració pública. Entre els infractors hi ha Bemestar Social, la Policia i fins i tot el departament d’Arts, Patrimoni i Gaeltacht.

El cas més destacat és el de la comissaria de policia de la població de Gaoth Dobhair (Comtat de Donegal) situada en una gaeltacht, zona on es parla majoritàriament el gaèlic. Segons l’informe, el comissari lingüístic va iniciar una investigació en rebre la denúncia d’un ciutadà que no va ser atès en gaèlic; després del toc d’atenció s’hi van destinar tres agents competents en aquesta llengua però això no ha estat suficient per complir amb la llei.

En total es van rebre 734 denúncies, la meitat de les quals fetes des de Dublin on el gaèlic és més aviat una llengua virtual i on la majoria de funcionaris en té un nivell nul o molt baix. Tot i les recomanacions del comissari moltes vegades són ignorades o bé perquè no hi ha prou personal o bé perquè al gaèlic no li donen cap importància.

Font: Irish Times

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt