L'administració torna a suspendre en gaèlic

L'administració torna a suspendre en gaèlic Rètol bilingüe a Mountjoy Square, Dublin 1 / Foto: Liffey

Com cada any, la publicació de l’informe del Comissari Lingüístic (An Coimisinéir Teanga) evidencia les mancances de l’administració pública en relació al gaèlic i en el cas del 2012, el nombre de denúncies per incompliment de la Llei de Llengües Oficials va establir un nou récord des que va crear-se l’oficina del Coimisinéir: 756 en total.

La majoria de denúncies van ser resoltes d’una manera informal però n’hi va haver 13 que van requerir una investigació. Seán Ó Cuirreáin, el Coimisinéir, va explicar el cas d’un automobilista que va ser aturat a Dublin per una infracció de trànsit lleu i que, en adreçar-se en gaèlic a un policia que no parlava la llengua, va romandre retingut fins a l’arribada d’un agent amb més habilitats lingüístiques.

Durant la presentació de l'informe, Ó Cuirreáin va mostrar la seva estupefacció pel fet que un policia que ha estudiat gaèlic durant uns 14 anys, a l’escola primària i secundària, no sigui capaç de demanar “com et dius?”. Arran d’aquest cas s’imprimiran unes cartolines amb les frases més utilitzades per la policia com demanar el nom o l’adreça.

Altres problemes que denúncia l’informe estan relacionats amb la retolació bilingüe en la senyalització als carrers, la manca de funcionaris públics amb competències lingüístiques i l’actitud negativa de molts d’ells envers la llengua, tractant els parlants de gaèlic com si fossin estrangers. El Coimisinéir afirma que per cada pas endavant que es fa per la llengua després se’n fan dos cap a enrere.

Font: RTÉ

URL curta: ves.cat/dNRR

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt