Ampli suport per a una gaeltacht urbana a Galway

Ampli suport per a una gaeltacht urbana a Galway La desembocadura del riu Corrib a Galway / Foto: Liffey

El concepte Gaeltacht, que és una zona on la llengua predominant és el gaèlic, s'associa sempre a una zona rural i apartada a la costa oest però això podria canviar si tira endavant la proposta que el regidor municipal del Sinn Féin a Galway, Cathal Ó Conchúir, ha inclòs a l'esborrany del Pla de Desenvolupament de la ciutat per al període 2017-2023. De moment la proposta ha rebut el suport unànime de tots els membres de l'ajuntament, que n'estudiarà la factibilitat.

Segons Ó Conchúir, Galway és una de les ciutats d'Irlanda on el percentatge de població que utilitza el gaèlic en el dia a dia és més alt, sobretot gràcies a la proximitat amb la gaeltacht de Connemara, i això facilitaria les coses atès que hi hauria parlants suficients i perquè el suport a la iniciativa estaria assegurat. En aquest sentit, el regidor ha afirmat que des que es va conèixer la proposta el seu telèfon no ha parat de sonar amb nombroses trucades de gent que hi estaria interessada.

Una possible ubicació seria als terrenys municipals de la zona de Knocknacarra i si tot va com previst la urbanització podria estar acabada l'any 2020. Ó Conchúir estima que un bon inici seria construir 20 habitatges per a famílies d'unes quatre persones, que resultarien en una gaeltacht de 80 habitants, més nombrosa que moltes de les comunitats rurals de parlants de gaèlic.

Font: Irish Independent

URL curta: ow.ly/Vzl8w

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt