Bank of Ireland elimina el gaèlic dels caixers nous

Bank of Ireland elimina el gaèlic dels caixers nous Caixers de Bank of Ireland a College Green, Dublin 2 / Foto: Liffey

El gaèlic continua amb una existència que, si s'hagués de classificar en un gènere cinematogràfic, seria una tragicomèdia. El darrer episodi, que suposa un pas enrere per a la seva normalització en el camp de la tecnologia del dia a dia, ha estat la confirmació per part de Bank of Ireland de la retirada de l'opció de seleccionar la llengua irlandesa als seus caixers automàtics.

L'any 2010 l'entitat bancària va endegar un programa de renovació de caixers, que van començar a oferir serveis addicionals com poder fer ingressos. Fins ara aquest canvi no havia tingut cap impacte sobre les opcions lingüístiques disponibles però ara, una actualització del sistema informàtic en aquests caixers més nous esborrarà el gaèlic.

Bank of Ireland ha assegurat que mantenir la llengua irlandesa als seus caixers nous no és viable i ho ha justificat revelant les xifres d’ús; en aquest sentit, menys d'1% dels usuaris utilitza l'opció del gaèlic i havent analitzat les dades dels darrers anys queda clar que hi ha hagut un declivi progressiu en l'ús d'aquesta llengua entre els clients.

Com sempre passa amb un assumpte en què hi ha el gaèlic pel mig, la decisió de Bank of Ireland ha generat un encès debat. Entre els que han criticat el banc hi ha Aodhán Ó Ríordáin, senador laborista i portaveu d'aquest partit en afers gaèlics, que s'ha mostrat molt decebut amb aquesta actitud i que ha acusat l'entitat de manca de respecte envers la clientela que vol fer vida normal en gaèlic. Ó Ríordáin ha afirmat que rectificar tindria un cost molt petit però que seria un gest simbòlic a favor de la llengua.

Font: Newstalk

URL curta: bit.ly/2vNmIiO

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt