Retornen un llibre prestat a Donegal ara fa 82 anys

Retornen un llibre prestat a Donegal ara fa 82 anys El llibre retornat després de 82 anys / Foto: Donegal County Library via FB

Ja ho diu la famosa dita que val més tard que mai i això és el que ha passat a la biblioteca pública de Gaoth Dobhair (Leabharlann Phobail Ghaoth Dobhair), a la gaeltacht del comtat de Donegal i d’on és originària la cantant Enya, quan dissabte al matí algú va retornar un llibre que havia estat prestat ara fa gairebé 82 anys, més concretament i segons consta al segell de sortida del llibre, el 23 de juliol del 1937, és a dir, que se’l van endur nou de trinca perquè es va publicar aquell mateix any.

El llibre en qüestió és The White Owl (El Mussol Blanc), obra d’Annie M. P. Smithson, i segons va explicar la persona que el va retornar, va aparèixer quan feien una neteja general en una casa de Falcarragh, una pràctica que sol generar moltes sorpreses, sobretot a les golfes o al soterrani; en aquesta ocasió ha estat en forma de llibre però en altres és en forma de munició de la Guerra d’Independència o de la Guerra Civil, principalment granades. El llibre està en bon estat, això sí, és com els d’abans, amb tapa dura i monocolor, res a veure amb les coloraines cridaneres dels llibres moderns.

Una altra curiositat del retorn és el document que en aquella època, l’any 1937, quan la higiene no era una cosa gaire habitual en la pobra Irlanda, el Servei de Biblioteques afegia al llibre demanant que s’informés si algú de la casa on havia estat havia patit cap malaltia, a banda de recordar que s’havia de retornar en un termini de catorze dies.

Amb tot, malgrat haver retornat el llibre 82 anys després d’haver-se’l emportat, no s’haurà de pagar cap multa, ni penalització ni interessos perquè des del primer de gener d’enguany, a fi d’incentivar l’ús de les biblioteques i d’irradiar cultura a les llars irlandeses, el govern va abolir les multes que s’imposaven als qui tornaven els llibres amb retard.

Així doncs, amb una calculadora a la mà, en cas que encara hi hagués multes, el responsable de la història hauria d’haver pagat gairebé 1.500 euros, a cinc cèntims al dia durant 82 anys, tot i que en aquesta mena de casos extrems, que ja s’han donat abans, se sol perdonar la multa per haver tingut la valentia d’haver retornat el llibre.

Foto original

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt