Ordre d’esborrament per al mural del cavall d’Smithfield

Ordre d’esborrament per al mural del cavall d’Smithfield El mural del cavall a Smithfield, Dublin 7 / Foto: Liffey

L’ajuntament de Dublin ha emès una ordre en què exigeix al llogater d’una casa amb adreça a Church Street (Dublin 7) d’esborrar un mural -molt a l’estil nord-irlandès- situat a la paret que dóna a Stirrup Lane, on apareix un home muntat sobre un cavall blanc i amb les llambordes d’Smithfield Plaza de fons; aquesta obra il·lustra perfectament el passat del barri, molt associat als antics mercats de bestiar, sobretot boví i equí.

De fet, cada primer diumenge de març i de setembre (demà) encara s’hi celebra una fira de cavalls, que abans era mensual però que va passar a ser semestral per les molèsties que generava als veïns -sobretot la brutícia sobre les icòniques llambordes de la plaça i la pudor-, a banda de les disputes entre alguns venedors, que duien a Smithfield les seves diferències insalvables i que en alguna ocasió fins i tot van acabar a cop de matxet.

Tornant al mural d’Stirrup Lane, la història ja fa temps que dura i és a tres bandes: el propietari, l’ajuntament i el llogater; en contra, en contra i a favor, respectivament. L’anterior acord entre les parts deia que el mural podria romandre a la paret fins al primer d’abril del 2018 però... encara hi és, malgrat que el propietari ja ha demanat unes quantes vegades a l’ajuntament que l’esborri.

Pel que fa a la disputa urbanística, el passat mes de juny el llogater va enviar un escrit a l’ajuntament al·legant que el mural no necessita cap permís urbanístic, cosa que, per la seva banda, l’ajuntament ha desestimat, amb la consegüent emissió de l’ordre que demana que s’esborri el mural. Ara, seguint la pràctica habitual, es deixarà uns dies de marge al llogater i en cas que no l’esborri s’iniciaria un procediment legal.

Amb tot, sembla que el món de l’art i els ciutadans estan a favor del mural; en aquest sentit, quan a principi d’agost la disputa va aparèixer a la premsa, el col·lectiu Stormzy, que ja ha vist com l’ajuntament esborrava molts dels seus murals arreu de Dublin, va endegar una petició per a salvar el mural d’Smithfield que va rebre més de 2.500 adhesions en només dos dies.

Font: The Journal.ie

Torna a dalt