"No diguis res": la història de Jean McConville, en català

"No diguis res": la història de Jean McConville, en català Portada del llibre "No diguis res" / Foto: Edicions del Periscopi

Edicions del Periscopi, una editorial independent nascuda l’any 2012, acaba de publicar el llibre No diguis res, que al llarg de 576 pàgines explica la dramàtica història de Jean McConville, la protagonista d’un dels episodis més foscos dels Troubles i que va generar una forta controvèrsia entre les files republicanes, sobretot per factors com que fos una dona catòlica -havia nascut en una família protestant d’East Belfast però es va convertir al catolicisme en casar-se amb un catòlic-, mare de deu fills i vídua a només trenta-vuit anys -el seu marit Arthur, soldat a l’exèrcit britànic, havia mort de càncer el gener del 1972-.

El desembre del 1972, McConville, que llavors vivia al complex Divis Flats de Lower Falls Road, al bastió catòlic de West Belfast, va ser segrestada a punta de pistola a casa seva per quatre dones joves. El seu presumpte crim? Ser considerada confident de l’exèrcit britànic per part del veïnat. No se’n va saber res més fins que el 2003, després d’un temporal que havia erosionat unes dunes de sorra, una persona va trobar les seves restes a la platja de Shelling Hill (Comtat de Louth), ja a la República i a uns cinquanta quilòmetres de casa seva. Per la seva banda, l’IRA no va reconèixer la seva implicació en els fets fins al 1998, quan es va signar l’Acord de Divendres de Pasqua. 

Tornant al llibre, l’obra s’endinsa en els anys de plom de conflicte nord-irlandès i les seves repercussions, utilitzant el cas McConville com a punt de partida per a mostrar una societat totalment devastada. En aquest sentit, la violència sense quarter no només va causar una empremta traumàtica en persones com els fills de McConville, sinó també en membres de l’IRA ressentits per una pau que estava lluny d’aconseguir una Irlanda unida, fet que els va obligar a plantejar-se si les morts que havien provocat no eren sinó simples assassinats.

Pel que fa a l’autor, Patrick Radden Keefe és redactor de The New Yorker i autor de The Snakehead i Chatter. Ha escrit per a The New York Times Magazine, Slate i The New York Review of Books, entre altres publicacions. L’any 2014 va obtenir el National Magazine Award d’article de fons pel text A Loaded Gun, i els anys 2015 i 2016 va ser finalista del National Magazine Award de reportatge. Ha rebut diverses beques, entre d’altres la de la New America Foundation i la de la fundació Guggenheim.

No diguis res va guanyar el premi Orwell de no-ficció política 2019 i va ser considerat com un dels millors llibres de l’any i, entre els de no-ficció, un dels millors de la dècada. La traducció ha anat a càrrec de Ricard Gil.

Podeu trobar més informació AQUÍ.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt