Eurovisió: o guanyar en un termini de tres anys o fora

Eurovisió: o guanyar en un termini de tres anys o fora El gran Johnny Logan a Eurovisió 1980 / Nationaal Archief, Den Haag

Ja ha plogut molt d’ençà de la darrera vegada que els irlandesos van guanyar Eurovisió, més concretament l’any 1996 quan Eimear Quinn es va imposar amb la cançó The Voice, un triomf que convertí la dècada dels noranta en la més reeixida d’Irlanda en aquest festival, amb un trienni daurat: l’any 1992 va guanyar Linda Martin amb Why Me?, el 1993 Niamh Kavanagh amb In Your Eyes i el 1994 Paul Harrington & Charlie McGettigan amb Rock ‘n’ Roll Kids.

Anteriorment, l’any 1970, Dana va ser la primera participant irlandesa a aconseguir la victòria, amb All Kinds of Everything, i Johnny Logan va guanyar els anys 1980 amb What’s Another Year? i 1987 amb Hold Me Now, essent l’únic participant que ha guanyat dues vegades en tota la història del festival, amb l’afegitó que, cinc anys més tard, el 1992, va ser l’autor de Why Me?, la cançó guanyadora.

Amb aquesta sequera tan prolongada, no només de títols sinó també de participació a la final, n’hi ha que ja no poden més i exigeixen al govern de començar a moure fils. És el cas de Billy Kelleher, eurodiputat del Fianna Fáil pel districte electoral Irlanda Sud, que ha enviat una carta a Catherine Martin, responsable de les carteres de Turisme, Arts i Cultura, després de l’enèsima decepció al festival, puix que la representant irlandesa, Lesley Roy, no va passar a la final, un resultat que s’ha produït la meitat de les vegades d’ençà del 2001.

Kelleher explica que després de la semifinal, els organitzadors van fer un repàs als guanyadors del passat i que veure Johnny Logan, a qui van dedicar més temps per haver guanyat dues vegades, li va causar una trista sensació pensant que lluny que eren els dies de glòria d’Irlanda i és que la millor classificació dels darrers vint anys va ser el 2011 amb el vuitè lloc dels bessons Jedward amb Lipstick; el duet va repetir l’any següent amb Waterfall, però van acabar dinovens. A més, la temptativa de guanyar fent-se el graciós tampoc ha funcionat i el 2008 el gall dindi Dustin, amb Irelande Douze Pointe, no va arribar ni a la final. 

L’eurodiputat assegura entendre que el govern té moltes altres prioritats en aquest moment, però que s’hauria de canviar la fórmula emprada fins ara perquè és evident que no funciona; en aquest sentit, proposa de contractar un grup d’experts que hagin guanyat en aquesta classe de festivals durant els darrers cinc anys amb l’objectiu que Irlanda guanyi Eurovisió en un termini màxim de tres anys; altrament, seria millor retirar-se.

Kelleher explica que Eurovisió té una audiència mitjana de 188 milions de persones i això és una oportunitat única per a promocionar el país com a destinació turística o de negocis que ara no s’aprofita.

Foto original

 

 

Torna a dalt