RTÉ Radio One emetrà el seu primer radioteatre català

RTÉ Radio One emetrà el seu primer radioteatre català "Escapism and Dime Novels", de Gerard Freixes

Diumenge vinent, quatre de setembre, la ràdio pública RTÉ Radio One estrenarà l’àudiodrama Escapism and Dime Novels ("Escapisme i Novel·les de Duro"), escrit pel català Gerard Freixes Ribera i ambientat a la presó Model de Barcelona. L’emissora pública irlandesa és una de les més antigues del món, atès que va engegar l’any 1926, i d’ençà de la seva fundació ha produït teleteatre, un espectacle teatral purament acústic que es transmet per la ràdio i que arran de la manca de components visuals, depèn del diàleg, de la música i dels efectes de so per tal d’ajudar l’oient a imaginar la història.

Amb relació a la connexió irlandesa de Freixes, l’autor explica que com que no hi havia gaires ficcions sonores en català o castellà, primer va afeccionar-se a escoltar-ne en anglès i després ja va començar a escriure’n en aquesta llengua. El fet que RTÉ Radio tingui una molt bona reputació en aquest gènere suposa que quan de tant en tant obre una finestra de recepció de treballs, l’emissora rebi una allau de propostes, per la qual cosa no és gens estrany que Freixes rebés una resposta al cap d’un any, això sí, positiva i assegurant-li que el guió de la seva història encaixava amb allò que cercaven. I dos mesos després, ja van posar en marxa la producció, que és la primera d’un autor català que emet el programa Drama on One.  

A l’hora d’escriure Escapisme i Novel·les de Duro, Freixes s'ha inspirat en la vida de Luis García Lecha, guarda a la Model i que va escriure aquesta mena de novel·les [de duro] aconsellat pel reclús Francisco González Ledesma, que anys més tard guanyaria el Premi Planeta i que també escrivia històries de l’oest sota el nom de Silver Kane. Lecha va compaginar la seva feina a la presó amb l’escriptura de centenars de Bolsilibros, novel·letes de l’oest, terror o ciència-ficció. Amb aquest punt de partida, Escapism and Dime Novels construeix una ficció al voltant de Carlos Gallardo, escriptor i guarda de presó, i la seva relació amb un pres, també escriptor, a les darreries del franquisme.

A Catalunya, l'audiodrama va desaparèixer durant els anys setanta, tot i que després va reaparèixer de manera puntual; per contra, al món anglosaxó no ha parat mai i de fet, han perfeccionat el format. En aquest sentit, RTÉ Radio One n’emet setmanalment a Drama on One i la britànica BBC -mitjançant les emissores BBC Radio 4 i Radio 4 Extra-, encara en produeix més, emetent-ne constantment; a més, tant a Irlanda com al Regne Unit els autors i actors són de reconegut prestigi. Als Estats Units havia desaparegut, però ha tornat gràcies al boom del podcast, essent Batman Unburied un dels més escoltats a Spotify.

La cita catalana a RTÉ Radio Drama on One serà diumenge a les vuit del vespre (nou a Catalunya), tot i que després de l’emissió, l’audiodrama estarà disponible al web del programa. Com a promoció del radioteatre de Freixes, RTÉ ha emès In The Wings: Escapism and Dime Novels, ja disponible en podcast, on cobreix aspectes de la realització d'aquesta ficció sonora, amb entrevistes a l'equip.

El podeu escoltar AQUÍ.

Torna a dalt