La mòmia de la University College Cork se'n va cap a casa
Ara fa unes setmanes, el Trinity College va crear un grup de treball que ha de debatre sobre què fer amb l’herència del seu passat més negre, sobretot amb els gairebé cinc-cents cadàvers arribats d’arreu del món que la universitat dublinesa té guardats a l’armari, essent els primers a ser considerats per al retorn al seu lloc d’origen els tretze cossos que dos acadèmics amb connexions amb el Trinity van sostreure sense permís de l’illa d’Inishbofin, situada davant de la costa de la Connemara, al comtat de Galway.
Amb tot, en aquesta cursa de reparació històrica per a retornar cadàvers i artefactes de tota mena que han iniciat universitats, museus i institucions científiques, sembla que la University College Cork (UCC) podria avançar-los. En aquest sentit, John O’Halloran, president i alhora professor de la UCC, ha anunciat que a partir de l’any vinent repatriaran diversos objectes de la seva Col·lecció de Patrimoni cap a Egipte, incloent-hi una mòmia que va anar a parar a la universitat mitjançant una donació feta l’any 1928.
De fet, l’any 2014 ja es parlava de retornar-la, però la situació d’incertesa política que vivia Egipte en aquell moment va fer que la mòmia -que té uns 2.300 anys d’antiguitat- i un sarcòfag no poguessin tornar al seu país d’origen malgrat que la UCC i alguns diplomàtics de l’ambaixada d’Egipte a Dublin havien arribat a un acord després d’una llarga disputa sobre la seva propietat. Així doncs, les parts van decidir que seria millor d’esperar que es resolgués la situació política al país nord-africà.
O’Halloran ha explicat que durant els darrers mesos la UCC ha estat col·laborant estretament amb l’ambaixada egípcia a Irlanda i amb el departament d’Afers Estrangers a fi de dissenyar un pla de repatriació que permeti transportar de manera segura aquests objectes tan delicats cap al país dels faraons. A banda de la mòmia, entre altres coses també hi ha un sarcòfag, un set de quatre gerres canòpiques -de la ciutat egípcia de Canop, a tocar d’Alexandria- i màscares funeràries, uns objectes que tenen una antiguitat que varia entre els dos mil i els tres mil anys.
Mohamed Sarwat Selim, l’ambaixador egipci, ha destacat la cooperació contínua entre la UCC i la delegació diplomàtica egipcia a Dublin i ha agraït la feina feta per tots els involucrats, amb menció especial per al professor O’Halloran, per al Museu Nacional d’Irlanda i per als funcionaris del departament de Turisme i Antiguitats egipci. Per la seva banda, Simon Coveney, ministre d’Afers Estrangers, també ha lloat la feina feta pel personal de l’ambaixada irlandesa al Caire, que ha donat suport a la UCC facilitant-li les gestions.
El viatge de tornada cap a Egipte serà documentat pel projecte Kinship, liderat per l’artista Dorothy Cross i la productora creativa Mary Hickson. Segons Cross, l’essència del Kinship és el retorn d’un cos momificat d’un home egipci d’Irlanda cap al Caire, com si fos un mirall de la tragèdia que suposa el desplaçament i l’emigració actuals de milers de persones de casa seva, enllaçant la vida d’un home al llarg del temps.