Saint Audeon tindrà campaners propis 125 anys després
L’any 1898 es va dissoldre el grup de persones que tocava les campanes a Saint Audeon, un temple de l’Església d’Irlanda, és a dir, la branca irlandesa de l’Església anglicana, situat a High Street, molt a prop de Christchurch, una de les dues catedrals anglicanes de Dublin, juntament amb la de Sant Patrici. D’ençà de llavors, les campanes de St Audeon han continuat repicant, però gràcies als voluntaris d’altres parròquies, inclosa la de Christchurch que, amb dinou campanes, diuen que és la que té el nombre de campanes més alt del món en cercle complet.
De tota manera, això que vinguin voluntaris d’altres llocs a fer el repic a St Audeon s’acabarà diumenge vinent quan debuti el flamant nou grup de campaners residents en aquesta església, posant fi a cent vint-i-cinc anys de sequera. A més, no repicaran unes campanes qualsevols i és que n’hi ha tres que daten del 1423, una rica història que sembla que fins no fa gaire no atreia ningú; en aquest sentit, el gremi va patir una greu crisi d’hàbit durant els anys vuitanta i noranta del segle passat, coincidint amb una meteòrica pèrdua d’influència de l’Església sobre la població i la secularització de la societat.
D’altra banda, segons explica Kathleen McEndoo, cap visible del grup de campaners de St Audeon i que va aprendre l’ofici als anys seixanta, després de molt de temps de declivi ara ha sortit una nova generació que ha fet que l’Associació Irlandesa de Repicadors de Campanes, entitat fundada el 1898, el mateix any en què van desaparèixer els campaners propis de St Audeon, ara tingui uns tres-cents membres, el gros dels quals d’una edat d’entre trenta i quaranta anys i amb un ampli ventall de motius per dedicar-se a aquesta activitat.
McEndoo també explica irònicament que, a diferència del segle XIX, quan es multava els campaners que no es presentaven a la feina, atès que llavors molta gent no tenia rellotge i les campanes eren una referència, ara, òbviament, no es penalitzarà ningú.
Enclavada al cor de la ciutat medieval emmurallada de Dublin, l'església de St Audoen és l'única església parroquial medieval que queda a la capital. Dedicada al bisbe de Rouen del segle VII i patró de Normandia, l’església va ser crucial per a la vida de la ciutat medieval i és que era aquí on es pronunciaven butlles papals i es realitzaven penitències públiques. D’altra banda, just al costat hi ha una església amb el mateix nom, però més moderna i pertanyent a l’Església catòlica.
Font addicional: The Irish Times