Dublin tornarà a viure un final d’octubre de molta por

Dublin tornarà a viure un final d’octubre de molta por La Macnas Parade d'una edició anterior / Foto: Bram Stoker Festival via FB

Bram Stoker, nascut a Dublin el 1847, va ser un nen molt malaltís i no va poder mantenir-se dempeus o caminar fins als set anys, per la qual cosa va passar molt de temps al llit. Va ser durant aquelles llargues hores en què la seva mare, originària d’Sligo, va explicar-li un ampli ventall d’històries terrorífiques que van acabar forjant un Stoker amant dels relats de sang i fetge, escrivint una de les obres mestres del gènere: Dràcula, un comte de Transsilvània molt avesat a xuclar sang.

I òbviament, el fet que Dublin sigui una ciutat que ha aportat molts escriptors a la literatura universal -com James Joyce, Samuel Beckett o Oscar Wilde- i que a Irlanda imperi la mitologia celta, amb llegendes macabres, poders sobrenaturals i supersticions de tota mena, és una combinació perfecta per a muntar un festival dedicat a Stoker, que suposarà que durant quatre dies, del 27 al 30 d’octubre i coincidint amb el Halloween, Dublin visqui en un clima de terror que farà feredat.

El Bram Stoker Festival és un esdeveniment on es fan activitats per a tots els grups d’edat, s’hi presenten grans espectacles, experiències íntimes en terrenys sagrats, estrenes mundials de noves partitures per a films que són uns clàssics del gènere, produccions de teatre, circ a l'aire lliure, sessions vespertines en boscos tenebrosos i premonitoris, comèdia -o probablement, tragicomèdia- a les discoteques, conjunts corals en biblioteques a les fosques, excursions gastronòmiques on els participants sopen menús personalitzats o banquets elaborats en criptes sagrades.

Tot i que el punt neuràlgic del festival és Stokerland, al Saint Patrick’s Park, les activitats estan repartides arreu del centre, com catedrals, parcs i places, on es fan cercaviles, jardins de foc, instal·lacions il·luminades a base d'aigua, obradors, pintura facial, actuacions i molt més. Evidentment, també es parla sobre el protagonista, amb xerrades i debats sobre l'impacte literari d’Stoker, disseccionant-ho tot, des de la seva vida i la seva ciutat fins a la seva feina com a crític teatral i literari.

El festival es clourà dilluns trenta d’octubre amb la Macnas Parade, una desfilada de Cnámha la Lloba, dirigida per James Riordan, que reproduirà la història d’aquest personatge mitològic, mig dona mig lloba, que va amunt i avall recollint ossos. La desfilada començarà a dos quarts de set i enllaçarà amb Halloween, un vespre en què hordes de trick-or-treaters deambulen per les zones residencials, trucant a totes les portes i pronunciant, repetidament, la frase Paga o plora, en què el gros dels veïns acaba pagant amb caramels.

 

Torna a dalt