Ampli ventall de murals posant art i color a les parets

Ja fa uns anys que els murals formen part del paisatge de la ciutat de Dublin, havent-n’hi de tots els estils i de tots els formats, en alguns casos, com a Talbot Lane, al centre de la ciutat, cobrint parets que anteriorment eren grises i lletges amb personatges icònics.
N’hi ha que cobreixen el vidre de negocis que han tancat arran d’alguna crisi del passat i que no han trobat cap emprenedor; potser és que els fa una mica de por...
Hi ha parets que són panells publicitaris, com la de Chancery Place, que va canviant periòdicament.
Hi ha qui es pinta el DART, el tren de rodalia, a la planta de dalt.
Alguns envien missatges per a salvar el medi ambient promovent la bicicleta.
N’hi ha que recorden els herois del passat, com James Connolly.
I als antics banys de Sandymount, la pintura resisteix els embats de la mar.
A North Strand recorden les Five Lamps i les bombes alemanyes de la Segona Guerra Mundial.
Hi ha pubs que volen fer-se veure, com The Tavern, a Summerhill, molt fans dels Dubs -Up the Dubs!- i que probablement han llegit el missatge d’una casa propera encoratjant a sentir-se orgullós del barri de Ballybough. O el Brian Boru, que mostra l’alt rei d’Irlanda que va derrotar els vikings a Clontarf i que els dóna nom.
A Temple Bar, l’Hotel Bloom recorda els personatges de la novel·la Ulisses: Leopold Bloom i Buck Mulligan. D’altra banda, aquesta zona de pubs és on fire, com una de les seves parets. I el peix dins d’una bossa, tot i que allà no hi ha cap peixateria.
Al Royal Canal, on domina el verd, hi ha un mural que reprodueix aquesta via d’aigua, però amb una mica més de coloraina.
Òbviament, el futbol no hi podia mancar. A Inchicore, feu del St Patrick’s Athletic, també coneguts com a Saints... Un Saint sempre serà un Saint.
I a l’exterior del Dalymount Park, l’estadi del Bohemian FC, hi ha uns quants murals de temàtiques que toquen moltes causes socials, però també d’icones que van passar per allà en algun moment, com Bobby Charlton o Pelé, a qui van estampar en una de les portes quan el crack brasiler va traspassar.
De fet, la influència dels Gypsies a Phibsboro és ben palesa, com a la paret del pub The Back Page, que és Més que un Pub i que també anuncia que aquest noi, el Ronaldo, és un bacallà.
I al capdamunt de Marlborogh Street, el controvertit cantant i actor brasiler Mr Catra, mort el 2019 a 49 anys, pare de 33 fills concebuts amb 18 dones diferents. El mural és la mostra de la puixant comunitat brasilera d’aquesta zona de Dublin.
De tota manera, el mural dels murals és l’anomenat Noi a Cavall, al barri d’Smithfield, que ha resistit els embats municipals, amb reiterades ordres d’esborrament que han estat ignorades pel veí de la casa; a més, un probable canvi en la legislació farà que hi pugui romandre legalment.
Podeu mirar el vídeo a Liffey TV