Canvi a la biblio del Trinity: Boland substitueix Berkeley
A final del 2022, el Trinity College va endegar el Legacies Review Working Group (TLWRG), un grup de treball format per estudiants, sindicats i acadèmics que analitza el costat més fosc dels més de quatre segles d’història de la institució -fundada l’any 1592-, incloent-hi èpoques d’infaust record en què dur a terme pràctiques que avui no es considerarien gaire ètiques, era d’allò més habitual.
La primera recomanació del grup va ser la repatriació de tretze cranis sostrets sense permís l’any 1890 de l’illa d’Inishbofin, situada davant de la costa de la Connemara, al comtat de Galway, per dos acadèmics amb connexions amb el Trinity. Els tretze cranis van romandre al Museu d’Anatomia Antiga de la universitat durant més de cent trenta anys, però finalment, satisfent una demanda històrica dels illencs, el claustre va votar de repatriar-los i els cranis dels Tretze d’Inishbofin van tornar a casa el juliol de l’any passat.
El segon tema espinós analitzat pel grup de treball va ser la Berkeley Library, la biblioteca inaugurada l’any 1967 i que d’ençà del 1978 estava dedicada a George Berkeley, antic estudiant del Trinity i diaca de l’Església anglicana a Derry, però que, segons una investigació sobre el personatge en qüestió, entre el 1730 i el 1731, quan vivia a Rhode Island, als Estats Units, Berkeley no només va comprar quatre esclaus perquè treballessin a la seva plantació, sinó que també va donar suport als ideòlegs de l’esclavisme.
Aquest cas semblava que generaria més debat que no pas el dels Tretze d’Inishbofin i és que, de fa temps, el nom Berkeley ha tingut un alt valor sentimental per a diverses generacions de graduats del Trinity puix que aquesta és una de les biblioteques més importants del campus. De tota manera, un esclavista és un esclavista i l’abril del 2023 el claustre va decidir de foragitar Berkeley.
I amb Berkeley vilment expulsat de la biblioteca, el Trinity va endegar un concurs públic a fi de trobar un nom nou amb una secció al web de la universitat on tothom va poder dir la seva mitjançant un procediment molt senzill: carregar un document en format pdf amb la proposta de nom i una explicació d’extensió lliure. En total hi va haver 855 propostes.
I ara, el Trinity, després del procés de deliberació, ha emès un comunicat anunciant el nom nou de la biblioteca, que durant el temps de reflexió continuava fent referència a l’esclavista perquè, molt sovint, se l’ha anomenada Antiga Biblioteca Berkeley, encara que haguessin cobert el nom a la façana. En aquest sentit, el nom triat ha estat Eavan Boland, una poetessa feminista que a final del segle passat va portar un canvi radical en el paper de la dona a la literatura, passant de ser l’objecte -com una musa o un símbol- a ser la persona que escrivia.
Trinity is renaming its main Library after acclaimed Irish poet and alumna Eavan Boland. This Board decision follows analysis and public consultation overseen by the Trinity Legacies Review Working Group. Read the full article here...
— Trinity College Dublin (@tcddublin) October 9, 2024
https://t.co/MMRUIdsXbD pic.twitter.com/k0aCpVgRmx