Gaeltacht Quarter, el Belfast que vol revitalitzar el gaèlic

El Gaeltacht Quarter de Belfast és una zona situada a l'oest de la ciutat, al voltant de Falls Road, però sense límits geogràfics oficials, que s'ha consolidat com a centre de promoció de la llengua i la cultura irlandeses, esdevenint un punt de referència per als parlants d'irlandès i per als visitants interessats en la cultura gaèlica.
D’ençà de la dècada dels anys vuitanta del segle passat, l'ús de l'irlandès ha experimentat un creixement significatiu a Belfast, especialment a l'oest de la ciutat, on hi ha majoria catòlica. Segons el cens del 2021, un 15,5% de la població de Belfast té algun coneixement de l'irlandès i el 5,4% el pot llegir, escriure, parlar i entendre. A més, el 3,9% l'utilitza diàriament i el 0,8% el parla com a llengua principal a casa.
La idea del Gaeltacht Quarter va sorgir el 2002 com a recomanació d’un grup de treball creat per a dinamitzar la zona, que posteriorment fou adoptada tant pel Departament de Cultura, Arts i Lleure del govern nord-irlandès com pel Comú de Belfast. L'objectiu era revitalitzar l'oest de la ciutat mitjançant la promoció de la llengua irlandesa i la creació d'atraccions culturals i turístiques associades.
Així doncs, el Gaeltacht Quarter acull diverses institucions educatives que ofereixen ensenyament en irlandès, com ara sis escoles primàries i la Coláiste Feirste, la primera escola secundària que imparteix totes les assignatures en aquesta llengua. També hi ha el St Mary's University College, que ofereix formació docent en irlandès, i el Cumann Chluain Árd, que fa classes de gaèlic per a adults.
Amb tots aquests ingredients, òbviament, el barri és ric en cultura i art. Per exemple, el centre cultural An Chultúrlann McAdam Ó Fiaich ofereix un ampli ventall d'activitats, incloent-hi teatre, galeries d'art, una llibreria i un restaurant. A més, s’hi celebren festivals com Féile an Phobail -Festa Popular-, que promouen la cultura irlandesa mitjançant la música, la dansa i altres expressions artístiques.
D’altra banda, els murals polítics i culturals de Falls Road han esdevingut una atracció turística destacada, oferint als visitants una immersió en la cultura irlandesa i reflectint la història i les aspiracions de la comunitat, i que, juntament amb la senyalització bilingüe i altres elements visuals, contribueixen al paisatge lingüístic del barri.
L'irlandès al Gaeltacht Quarter no és només una llengua del passat, sinó una llengua viva i moderna, com ho demostra el fenomen del trio de hip-hop Kneecap, que utilitzen el gaèlic en les seves lletres, aportant una nova dimensió a la llengua i connectant amb les generacions més joves. A més, l'emissora de ràdio comunitària Raidió Fáilte ofereix continguts en irlandès, reforçant la presència de la llengua en els mitjans de comunicació.
Bàsicament, que el Gaeltacht Quarter de Belfast és un exemple viu de com una comunitat pot revitalitzar la seva llengua i cultura, integrant-les en la vida quotidiana i compartint-les amb el món, malgrat que també ha rebut crítiques, especialment de sectors unionistes, que qüestionen la seva existència i l'ús de senyalització bilingüe. Tanmateix, el projecte continua sent un exemple de com la llengua i la cultura poden jugar un paper central en la regeneració urbana i la cohesió comunitària.