Publicat el cens dels membres de l’Exèrcit de l’Estat Lliure d’Irlanda

Publicat el cens dels membres de l’Exèrcit de l’Estat Lliure d’Irlanda Primera pàgina del formulari del cens / Foto: Arxiu Militar de l'Exèrcit Irlandès

L’Arxiu Militar de l’Exèrcit Irlandès ha publicat a internet el primer i fins ara únic cens disponible de l’Exèrcit de l’Estat Lliure d’Irlanda que liderava Michael Collins. En els documents hi apareix el nom de tots aquells que formaven part de l’exèrcit durant la Guerra Civil Irlandesa i va ser compil·lat poc després de l’assassinat de Collins, conegut com a "the Big Fella", l’agost del 1922.

Després de la signatura del Tractat Anglo-irlandès el desembre de 1921 va començar a augmentar la tensió entre els partidaris i els detractors de l’acord. El mes de juny de 1922 va esclatar la Guerra Civil provocant la divisió de l’exèrcit en dos bàndols: els pro-Treaty, anomenats National Army i els anti-Treaty, anomenats “irregulars” i responsables de la mort de Collins, que va ser reemplaçat al govern provisional per WT Cosgrave.

Amb tanta confusió el Consell Armat va decidir de realitzar un cens la mitjanit del 12 al 13 de novembre del 1922 en què els soldats de 296 punts geogràfics repartits pels 26 comtats de l’Estat Lliure d'Irlanda van haver d’emplenar un formulari (foto). Les dades recollides van servir per a mesurar la força real del National Army i per a prendre decisions en termes administratius, logístics i operatius.

Font: Irish Times

Foto original

Torna a dalt