Ordre ministerial a fi de protegir l’himne nacional

Ordre ministerial a fi de protegir l’himne nacional Interpretació de l'himne nacional al Croke Park de Dublin / Foto: pantalla RTÉ

A final d’aquest mes vencen els drets d’autor de l’himne nacional irlandès, l’Amhrán na bhFiann (la Cançó del Soldat), que el departament d’Economia té des del 1942, amb la qual cosa qualsevol individu o entitat podria fer-ne l’ús que volgués com fer-lo aparèixer en un anunci del McDonald’s, fer-ne una versió heavy metal o canviar-li la lletra degradant-lo. De fet, alguna vegada la televisió pública RTÉ ja l’ha utilitzat de manera satírica.

Nogensmenys, fonts d’Economia han assegurat que el departament farà qualsevol cosa per mantenir els drets d’autor de l’himne. Fa un any i responent a una pregunta parlamentària de la diputada independent Maureen O’Sullivan, el ministre del ram, Michael Noonan, va dir que el motiu de tenir el copyright era d’assegurar-se que l’himne estava disponible per a tothom i que era una manera de protegir-lo d’usos inapropiats i de manques de respecte.

La lletra de la Cançó del Soldat va ser escrita l’any 1907 per Peadar Kearney i publicada l’any 1912; la versió original era en anglès però finalment va acabar imposant-se la versió en gaèlic. Kearney va morir l’any 1942 i és per això que, 70 anys després, vencen els drets d’autor.

Font: Irish Times

Media

Torna a dalt