El batalló gaèlicoparlant en perill de desaparèixer

An Chéad Chath, que és el nom que rep el batalló de l’exèrcit irlandès format únicament per parlants de gaèlic, podria desaparèixer en un futur proper segons ha denunciat Éamon Ó Cuív, que va ser ministre d’Afers Gaèlics en el darrer govern del Fianna Fáil i que anteriorment havia estat ministre de Defensa. Abans de deixar el govern va donar ordres de mantenir aquest batalló en qualsevol futura reorganització de l’exèrcit.

Ó Cuív va demanar a l’actual ministre de Defensa (i de Justícia) si la seva ordre encara era vigent i la resposta va ser que s’estan estudiant diverses opcions dins del programa de revisió de retallades pressupostàries en despeses militars.

El govern sorgit de les darreres eleccions i liderat pel Fine Gael té una visió molt més pragmàtica en la qüestió del gaèlic a diferència del Fianna Fáil, que tenia una actitud molt paternalista i invertia diners en traduccions i material que després no llegia ningú però quedava molt bé defensar el gaèlic malgrat no fer cap esforç per parlar-lo.

Font: RTÉ

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt