Leopold Bloom, Buck Mulligan... avui és Bloomsday

Leopold Bloom, Buck Mulligan... avui és Bloomsday El James Joyce Centre de Dublin / Foto: Liffey

El dia 16 de juny del 1904 és el dia en què transcorre “Ulysses”, una novel·la escrita per James Joyce que seria la versió dublinesa de l'"Odissea" d'Homer i en la qual s'explica com va ser el dia del personatge principal de l'obra, Leopold Bloom, descrivint amb molt de detall com era el Dublin de principi del segle XX, fins al punt que Joyce va dir que si un dia haguessin de reconstruir la ciutat des de zero, ho podrien fer a partir del seu llibre.

De fet, encara hi ha pubs o comerços que apareixen a “Ulysses” que continuen oberts, com el North Star Hotel a Amiens Street (Dublin 1) o la farmàcia Sweny, a Lincoln Place (Dublin 2), que ja no és una farmàcia però que en conserva l'estètica, a banda de vendre les pastilles de sabó de llimona que apareixen a la novel·la. D'altra banda, l'empresa salsitxera Olhausen va tancar ara fa uns cinc anys tot i que la marca continua als supermercats en haver-la comprat la casa Mallon.

La tria d'aquest dia concret per part de Joyce no va ser a l'atzar i és que el 16 de juny del 1904 va conèixer la que seria la seva dona, Nora Barnacle, originària de Galway. En anglès Barnacle vol dir percebe i el pare de Joyce, amb una fina ironia irlandesa marca de la casa, va fer una broma fàcil dient que aquella dona no es desenganxaria mai del seu fill.  

Així doncs, cada 16 de juny tots els seguidors de Joyce arreu del món celebren el Bloomsday anant vestits d'època i duent a terme un bon grapat d'activitats relacionades amb els passatges d'“Ulysses”, com fer un bany matinal a la piscina natural Forty Foot de Sandycove, emulant el personatge Buck Mulligan al primer capítol, fer unes lectures de l'obra a la farmàcia Sweny o esmorzar vísceres, com feia Bloom, en alguns dels molts pubs que s'apunten a l'efemèride.

URL curta: bit.ly/2sF4YZt

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt