Proposició de llei per gravar els solars no urbanitzats

Proposició de llei per gravar els solars no urbanitzats Solar a Smithfield, Dublin 7 / Foto: Liffey

A partir de l'any vinent les administracions locals podran gravar anualment els propietaris de solars no urbanitzats amb un 3% del valor de mercat del terreny. Aquesta mesura, coneguda com a “utilitza'l o paga”, té l'objectiu de pressionar els promotors immobiliaris a construir habitatges, sobretot ara que la demanda supera amb escreix l'oferta, i alhora evitar la mala imatge de molts solars que acumulen tot tipus de deixalles.

En principi aquesta penalització hauria d'acabar amb la pràctica actual de comprar un terreny i especular-hi esperant el millor moment per a construir-hi o vendre'l, fent que de vegades passin uns quants anys i el lloc es degradi essent un focus de brutícia i insalubritat. Això és el que va demanar l'ajuntament de Dublin l'any passat atès que el problema és força estès al centre de la ciutat.

Altres mesures de la proposició de llei, que s'aplicarà en poblacions de més de 3.000 habitants, són la impossibilitat per part del promotor de “comprar” a l'administració local la possibilitat d'evitar l'obligació de reservar un 20% de les promocions a habitatge social o la possibilitat de revocar el permís urbanístic si es demostra que no hi ha cap intenció de començar a construir; actualment hi ha un marge de 5 anys abans no caduca el permís de construcció.

Font: Irish Times

URL curta: ves.cat/l0Yd

Torna a dalt