Hisenda esquila els qui van de shopping als Estats Units

Hisenda esquila els qui van de shopping als Estats Units Rètol indicant el US Preclearance per als qui viatgen als EUA / Foto: Liffey

Anar de shopping als Estats Units abans de Nadal era un clàssic dels anys bojos del Celtic Tiger que amb la recuperació econòmica ha tornat amb força i això es percep amb la recaptació que ha fet Hisenda als aeroports de Dublin i Shannon, els dos de la República que tenen connexió aèria directa amb els Estats Units, que de l'1 de novembre fins a tres dies abans de Nadal va ser de 34.355 euros; l'any passat, de l'1 de novembre fins al 31 de desembre la xifra va ser de 18.134 euros.

Cada passatger adult que hagi comprat productes per un valor global superior als 430 euros ha de passar per caixa; el límit per a menors d'edat és de 215 euros. Hi ha tres tipus de pagament: un impost que grava productes específics com l'alcohol i el tabac quan la quantitat excedeix el límit considerat per a consum personal, l'IVA per a productes normals com dispositius electrònics (mòbils, tauletes, etc) o roba de marca, i una penalització en cas de considerar-se contraban.

Un dels criteris més obvis a l'hora de buscar productes que atraguin impostos és escorcollar les maletes més grans; de tota manera els límits han augmentat respecte l'any 2007 quan per no haver de pagar res el valor global dels productes comprats als Estats Units no havia de superar els 175 euros.

Aquestes mesures fiscals també afecten els productes comprats per internet i que arriben des de fora de la Unió Europea. En aquest cas el control es fa als centres de distribució d'An Post de Portlaoise (Comtat de Laois) i Dublin, on enguany s'han rebut 24.560 i 36.560 paquets, respectivament, generant uns ingressos per a Hisenda d'1,3 milions i 570.000 euros.

Font: The Irish Times

URL curta: ves.cat/makM

Torna a dalt