La banca irlandesa torna a tenir beneficis milionaris

La banca irlandesa torna a tenir beneficis milionaris Quan AIB tancava oficines arran de la crisi / Foto: Liffey

Després d'uns anys acumulant pèrdues multimilionàries arran de l'esclat de la bombolla immobiliària i amb un gran nombre de deutors, que van enganxar-se els dits especulant a tort i a dret, declarant-se en bancarrota en no poder retornar els diners prestats, ara sembla que la banca irlandesa, igual que l'economia, ha començat a agafar embranzida i els números han deixat de ser de color vermell.

Un exemple que il·lustra aquesta tendència és AIB, un banc que va haver de ser rescatat pel govern amb una injecció de 21.000 milions d'euros. Tanmateix, a diferència d'altres països on també es va fondre el sistema bancari però on les ajudes estatals van ser a fons perdut, a Irlanda els diners aportats pel govern van ser destinats a comprar accions via ampliació de capital i a la subscripció de deute emès pels bancs. En el cas d'AIB això va suposar que el govern passés a controlar el 99,8% dels títols, és a dir, que va ser una nacionalització de facto tot i que no va involucrar-se en la gestió.

Ahir el banc va presentar el seu resultat econòmic per al primer semestre del 2016 i va revelar un benefici abans d'impostos d'uns 1.000 milions d'euros; en aquesta xifra s'hi inclou la venda de la seva participació a Visa Europe i la reducció de la provisió per deutes que en principi creia incobrables; a destacar també la reducció dels deutes de dubtós cobrament, que han passat dels 18.000 milions d'euros en el moment àlgid dels impagaments, l'any 2013, a 11.300 milions actualment.

A més, AIB pagarà 1.800 milions d'euros a l'Estat en retornar una part del deute comprat durant el rescat de l'entitat. També hi ha una bona notícia per als 3.000 clients que, erròniament, no se'ls havia permès de tenir una hipoteca amb un interès variable i ara, AIB, seguint les instruccions que el Banc Central va emetre al desembre, els tornarà a posar en interès variable (tracker mortgage).

Font: RTÉ 

URL curta: bit.ly/2azYsM2

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt